Als je een iPhone en een macOS-machine hebt en graag je nieuwe scherm wilt kalibreren, kun je sinds kort aan de slag met TruHu.

Dennis Gandasoebrata

truhu 2

Vanaf iPhone 7 kun je de app installeren. Normaal gesproken heb je voor kleurkalibratie van een scherm gespecialiseerde hardware nodig. Met TruHu kun je zelf een heel eind komen. Zodra je de app op de telefoon hebt geïnstalleerd, kun je het kalibratieproces starten. Je richt de camera van de telefoon op het scherm, waarop verschillende afbeeldingen worden getoond. De helderheid van het scherm stel je zelf in, op basis van je eigen voorkeur. Deze helderheid vormt vervolgens het uitgangspunt van de verdere kalibratie.

Je geeft aan wanneer het scherm wit vertoont. Na de metingen maakt de software automatisch een beeldschermprofiel voor het betreffende scherm. Vervolgens controleer je of je tevreden bent met de voorbeeldweergave van het nieuwe profiel en activeer je het pas wanneer je tevreden bent. Hoewel er nog geen versie voor het Windows-platform beschikbaar is, wordt hieraan wel gewerkt.

Het voordeel van een oplossing zoals TruHu is natuurlijk de laagdrempeligheid van het kalibratieproces en het feit dat je er geen gespecialiseerde hardware voor nodig hebt. Hoewel we dit niet hebben getest, is een gespecialiseerde kalibratie mogelijk uitvoeriger dan deze oplossing. Maar voor wie snel en betaalbaar aan de slag wil: een aanrader.

PCA sterren 4 5 332 

TruHu  (https://truhu.app)

 

4 en half sterren

 

Prijs: circa 30 euro per jaar
Systeemeisen: macOS 14+, iOS 7.0+
Taal: Engels