Windows 11 beter naar je hand zetten? Met BloatyNosy kun je een flink aantal aanpassingen doen vanuit een centrale omgeving.

Door: Dennis Gandasoebrata

Behoefte om Windows 11 beter naar je hand te zetten? Windows zelf stelt daarin vaak teleur. Met BloatyNosy kun je een flink aantal aanpassingen doen vanuit een centrale omgeving. Het programma is bedoeld voor een grote doelgroep en kent bijvoorbeeld een wizard die je door belangrijke instellingen leidt. Heb je geen behoefte aan zo’n wizard, dan kun je voor een grondiger aanpak kiezen en een overzicht laten tonen van de individuele onderdelen die je wilt aanpakken.
De makers hebben veel aandacht besteed aan de toelichting bij elke functie: hiermee onderscheidt het programma zich van vergelijkbare tools, die vaak nauwelijks uitleg geven. Gebruik je het programma in de geavanceerde modus, dan lees je bij elke optie in hoeverre het wordt aanbevolen deze in of uit te schakelen.

bloatynosy 2

Bovendien vinden we in de app een debloater: een onderdeel dat je helpt bij het verwijderen van mogelijk onnodige Windows-onderdelen, zoals de integratie met OneDrive of Teams. Dit onderdeel –  BloatPilot – is relatief krachtig, maar voor wie écht totale controle wil, heeft de maker een nog een ander programma in de aanbieding: JunkCtrl. Het is jammer dat de twee losse componenten niet zijn geïntegreerd in één programma. BloatPilot zelf is een onderdeel dat weinig extra uitleg kent. Hier zouden de makers goed aan doen nog iets meer tijd aan te besteden.

.

 

Product:  BloatyNosy  https://github.com/builtbybel/BloatyNosy



3 en half sterren


Platform: Windows

Pluspunten:
* Mix tussen wizards en geavanceerde modus
* Aanpassingen per onderdeel
Minpunten:
*  Voor échte debloating aparte app nodig