Met Fan Control krijg je meer inzicht en betere controle over de verschillende ventilatoren in de computerkast.

Door: Dennis Gandasoebrata

Dat betekent dat je niet meer verschillende programma’s voor elk van je fans nodig hebt, maar een groot deel vanuit één centrale omgeving kunt beheren.

In het hoofdvenster vind je de verschillende ventilatoren, waarbij elke ventilator in een eigen vlak is ondergebracht. Je kunt de variabelen – op basis van de mogelijkheden van de specifieke fan – aanpassen, bijvoorbeeld wanneer een fan moet worden in- of uitgeschakeld. Bovendien kun je meerdere sensoren toevoegen via plug-ins, waarmee derde partijen ondersteuning voor Fan Control kunnen bieden en je ook voor die componenten zaken als temperatuur, ventilatorsnelheden en bediening kunt inbouwen. De software is bijvoorbeeld interessant als je zelf systemen bouwt en de onderlinge onderdelen optimaal op elkaar wilt afstemmen. Op de website vind je de nodige documentatie en uitleg.

fancontrol 2

Fan Control is open source en je mag het programma gratis gebruiken. Het plug-insysteem is een slimme toevoeging waarmee de maker hoopt een zo groot mogelijke gebruikersgroep te bereiken. De software wordt meer bruikbaar als de makers enkele voorbeelden van geoptimaliseerde schema’s publiceren, waarop je je eigen optimalisaties kunt baseren. Prettig is de configuratiewizard die na installatie verschijnt en helpt bij het identificeren van de onderdelen.

  

Product: Fan Control  https://getfancontrol.com/3 en half sterren

Platform: Windows

Pluspunten:
* Eén centrale omgeving
* Uitgebreide documentatie
Minpunten: 
* Ontbrekende profielen voor snelle optimalisatie