Werk je graag met een teksteditor, zoals Kladblok, maar heb je behoefte aan iets meer functionaliteit? Het Nederlandse Bluefish is dan het bekijken waard.

Door: Dennis Gandasoebrata

De makers richten zich hoofdzakelijk op (web)ontwikkelaars. Zo kunnen coderegels automatisch worden onderstreept en codeblokken bijvoorbeeld worden ingeklapt. Die focus betekent niet dat de editor niet handig is voor het opzetten en bijhouden van andere teksten: ook daarvoor kun je Bluefish inzetten.

Bluefish is een compact programma en kenmerkt zich door het snel kunnen laden van bestanden. Je hoeft je daarbij niet in te houden: de makers claimen dat het programma met gemak meer dan 500 bestanden tegelijk kan openen. Ten opzichte van het bekende Kladblok kent Bluefish een aantal waardevolle extra’s. Goed voorbeeld is een in-line spellingcontrole, die ook rekening houdt met het gebruik van programmeercode. Op dat vlak is er onder meer ondersteuning van CSS, JavaScript en XML. Je kunt de gebruikersomgeving zelf naar je hand zetten, bijvoorbeeld met werkbalken die je kunt aanpassen. 

bluefish 2

Prettig is dat de makers veel aandacht hebben besteed aan de documentatie van het programma. Op de website vind je een handleiding die de verschillende onderdelen toelicht. Wel geven de makers aan dat de handleiding binnenkort wordt aangepast, omdat sommige delen achterhaald zijn. De software is beschikbaar voor verschillende platformen: je kunt Bluefish onder meer gebruiken in Windows, MacOS en Linux.

 

PCA sterren 4 5 331Product:  Bluefish  https://bluefish.openoffice.nl



4 en half sterren

Platform: Windows, MacOS, Linux

Pluspunten:
* Aanpasbare gebruikersomgeving
* Ondersteuning voor meerdere programmeertalen
Minpunten: 
* Handleiding nog niet compleet