Het is veel kunstmatige intelligentie (AI) dat de klok slaat. Ook Artifact is hiervan een goed voorbeeld.

Dennis Gandasoebrata

artifact 2

De app Artifact maakt gebruik van AI om een selectie van relevant nieuws te maken voor de gebruiker. Op basis van de interesses die je opgeeft, bouwt Artifact een beeld op en worden relevante nieuwsbronnen geselecteerd. De app zelf raadt aan om minstens tien bronnen te selecteren. Als een bron je in de praktijk niet bevalt, verberg je deze. Vooralsnog gaat het hier alleen om Engelstalige bronnen en zien we nog geen Nederlandse publicaties. Je kunt momenteel betaalde bronnen zoals The New York Times en Washington Post aan de app toevoegen. Je kunt de persoonlijke feed op elk moment aanpassen. De makers kiezen voor een hybride vorm: zo worden bronnen getoond die je mogelijk niet eerder hebt gekozen, maar kun je ook (betaalde) abonnementen op specifieke nieuwsbronnen afsluiten en de nieuwsberichten van die bronnen altijd laten weergeven.

De app maakt ook een samenvatting van de nieuwsbron, zodat je hier snel doorheen kunt scannen om de hoogtepunten te lezen. Ook is er ruimte voor opmerkingen onder de artikelen.
Het systeem kent scores toe aan de gebruikers: je kunt een ‘like’ toekennen aan relevante bijdragen.
De combinatie van nieuwsfeed en het gebruik van AI is interessant en Artifact geeft hiervan alvast een voorproefje.
Het feit dat er nog geen Nederlandstalige bronnen worden ondersteund, maakt het systeem mogelijk minder interessant voor nu.

 

Artifact (https://artifact.news)

 

 

3 en half sterren

 

Prijs: gratis (bevat in-app aankopen)
Systeemeisen: Android, iOS 15.0+
Taal: Engels