Als je meer wilt weten over de inhoud van je computer, kun je gebruikmaken van CPU-Z. Dit programma verzamelt belangrijke gegevens over de machine en geeft dit op een overzichtelijke manier weer.

Door: Dennis Gandasoebrata

cpuz 2

De software richt zich op belangrijkste onderdelen van de computer, zoals de processor, het moederbord, het geheugen en de grafische kaart. Verwacht geen uitgebreide informatie: de software is bedoeld voor gebruikers met een redelijke kennis van hardware. Ook komt CPU-Z goed van pas bij probleemoplossing, bijvoorbeeld als je snel wilt opzoeken welke onderdelen worden gebruikt.

Het compacte programma is opgebouwd uit een aantal tabbladen. Onderin vinden we ook een knop Tools. Hiermee kun je de resultaten onder meer als txt-bestand opslaan. Heb je geen zin om de software te installeren? De makers bieden ook een stand-aloneversie aan, die werkt zonder dat je het programma hoeft te installeren.

Handig zijn de verschillende sneltoetsen, waarmee je een actie uitvoert. Zo kun je via een druk op F5 een schermafbeelding maken, die automatisch in de programmamap als bmp-bestand wordt opgeslagen. Ook kun je via een druk op F6 de inhoud van het geopende programmavenster naar het klembord kopiëren, waarna je het bijvoorbeeld kunt verwerken in een Word-document.

 PCA sterren 4 5 329

Product: CPU-Z www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html



4 en half sterren


Platform: Windows, Android

Pluspunten:
* compact programma
* stand-aloneversie beschikbaar
* sneltoetsen voor delen informatie
Minpunten: 
* beperkte uitleg