Als je behoefte hebt aan gevorderde tools om de vaste schijf beter in te delen, loop je bij de ingebouwde functionaliteit van Windows al vlot tegen beperkingen aan. Met Macrium Reflect heb je toegang tot uitgebreider beheerfuncties.

Door: Dennis Gandasoebrata

Je kunt met de software relatief eenvoudig een image van de schijf of een partitie maken. De image bevat een exacte momentopname van de schijf zodra je deze maakt. In geval van problemen kun je de image terugplaatsen en zo de situatie herstellen. Het scherm bevat een aantal hoofdtabbladen, waarmee je een back-up van de schijf maakt, de bestaand back-ups beheert en de logboeken van de back-upactiviteiten kunt raadplegen. Elke tab bevat een aantal subtabbladen. Hierop vind je bijvoorbeeld details van de schijf en verschillende opties voor de reservekopie. Zo kun je de schijf klonen of een image maken. Handig aan de software is de ondersteuning van incrementele back-ups, waarbij alleen het verschil ten opzichte van een eerdere back-up wordt veiliggesteld om tot een complete back-up te komen. Vooral bij omvangrijke schijfvolumes scheelt dat de nodige tijd. Bovendien kun je schema’s maken, zodat de back-ups automatisch en op gezette tijden worden uitgevoerd.

macrium 2

Verder vinden we de mogelijkheid om een ‘reddingsmedium’ in te stellen. Hierbij maak je een opstartbare schijf en heb je de keuze om hierop een opstartmenu te plaatsen. In geval van nood (bijvoorbeeld als Windows niet meer start), kun je de computer met het reddingsmedium opstarten en gebruik maken van het opstartmenu om problemen op te lossen. Mocht dat geen oplossing zijn, dan kun je met het medium een schone Windows-installatie uitvoeren.

 

Product: Macrium Reflect, www.macrium.com/reflectfree



3 sterren


Platform: Windows

Pluspunten:
* Overzichtelijke opbouw
* Uitleg bij de individuele functies
* Incrementele back-ups
Minpunten: 
* Omslachtige installatieprocedure