Een aantal lezers mochten de Foscam X5 5 MP binnencamera testen. Lees hier de bevindingen van 4 testers.

testpanel

 

Hans Heemskerk   Gigantische verbetering

 

foscam x5 x3 06 600 1 2

De inhoud is compleet, inclusief een plastic plaatje met schroeven voor montage aan de muur. De gebruiksaanwijzing verwijst naar een beknopte (Engelse) handleiding op de eu-website, een uitgebreide (Engelse) handleiding vind je op www.foscam.com De snelgids blijkt echter toereikend om de camera te installeren. De duidelijke Nederlandstalige instructiefilmpjes op de website zijn niet camera-specifiek, maar gelden voor alle modellen. De installatie verloopt soepel

De camera kent twee instellingen, persoonsdetectie en beweging. Bij beide instellingen kun je drie gevoeligheden instellen, bij persoonsdetectie reageert de camera niet op huisdieren. In de app kun je een deel van het opnamegebied op zwart zetten (privacymasker). Daarnaast kun je een detectiegebied instellen, zodat de sensor maar op een bepaalde zone reageert.

De fotokwaliteit is goed, zeker de nachtopnames. Bij snelle bewegingen zijn de video's van iets mindere kwaliteit, maar zeker nog voldoende om herkenbare plaatjes op te leveren. Het geluid is helaas niet geweldig.

Mijn oude Foscam was een C1 met 720p beeld, de X5 met 5 MP is een gigantische verbetering wat beeldkwaliteit en mogelijkheden betreft. De pan/tilt-optie is een welkome uitbreiding. Qua prijs-kwaliteitverhouding verdient deze cam 4 sterren, de kleine probleempjes met de app zorgen er voor dat ik uiteindelijk op 3,5 ster uitkom.   

3 en half sterren

plus:  

leuk model met prima fotokwaliteit en aanvaardbare videokwaliteit
installatie verloopt snel en probleemloos
pan/tilt-mogelijkheid
werkt met Alexa en Google Assistent
meegeleverde netsnoer voldoende lang

min:

detectie op korte afstand geeft problemen
geluidskwaliteit matig
werkt niet met Apple Homekit
app reageert nogal traag op meldingen
bijgeleverde plastic plaatje voor muurbevestiging oogt wat fragiel


testpanel

 

Dirk Decoene    Verrassend mooi pakket voor thuisgebruik

 

decoene

Qua opslag is er ruime keuze, zoals de FOSCAM VMS. Het activeren en instellen is duidelijk, er wordt een plaatsje voorbehouden op een harde schijf en de eerste opnames lopen binnen. Voldoende opties voor thuisgebruik.

Lokaal opnemen op een sd-kaart is een makkelijke optie, de cloudoplossing met try-out periode trekt echter meer mijn aandacht. Het oogt erg praktisch en doordacht met verschillende abonnementsformules. De koppeling naar mijn Synology NAS eist toch even wat zoekwerk. Eenmaal het poortnummer voor ONVIF (poort 888) ingesteld, lukt het vrij snel om op te nemen met 2 streams.

De beeldkwaliteit is erg mooi, en voor moeilijker licht is er een WDR-optie. Niet onverwacht, met een royale sensor van 5MP aan boord. Als de avond valt, schieten 4 infraroodlichtjes te hulp en zijn de opnames opvallend ruisvrij. Wat minder in verhouding is de maximale framerate van 15 fps, wat miniem voor vloeiende bewegende beelden.

In de app vind je tal van opties en het gebruiksgemak is echt plezierig. Handig is ook de ingebouwde audio en het geluid is goed verstaanbaar.

De X5 biedt voor zijn prijs heel veel kwaliteit en opties voor thuisgebruik met een opvallend gebruiksgemak en leuke toepassing van AI en Alexa/Google Assistent. Ook al verlopen de PTZ-functies niet bliksemsnel, een bereik van 350° rondom is bijzonder mooi. Van ‘veelzijdigheid’ gesproken …

3 en half sterren

plus:  

veelzijdige mogelijkheden dus veel breder dan beveiligingscamera
hoge beeldkwaliteit
goed verstaanbare audio
gebruiksgemak

min:

toestel voor thuisgebruik met beveiligingsrisico’s
framerate is niet in verhouding tot royale sensor

 


testpanel

 

Leo Ramaekers       Uitmuntend beeld

 


 

leo 2 3 2

Installatie van de Foscam X5 zal dankzij de bijgevoegde gids geen probleem zijn.

Met de Foscam-app op je telefoon stuur je de X5 aan. Het setupmenu is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De camera reageert snel op de commando's om te draaien, kantelen en zoomen. De kleuren van de videobeelden zijn uitermate helder en scherp. In de avond/nacht zijn de beelden nog steeds erg scherp en personen tot ± 6 meter prima herkenbaar dankzij de automatische nachtmodus met 4 sterke SMD IR-led's. Tijdens het bekijken van de real time videobeelden kun je personen aanspreken door de 2-weg audio via ingebouwde microfoon en speaker.

Beeld en geluid kunnen worden opgeslagen op een micro-sd-kaart (max. 256 GB), maar ook in de cloud, waaraan dan wel kosten verbonden zijn. De Foscam X5 ondersteunt Google Assistant, Homey en Alexa voor besturing met je stem.

Het netwerkprotocol is compleet met ondersteuning van o.a. IP en ONVIF. Instellingen zijn mogelijk van tint, helderheid, contrast, verzadiging en scherpte evenals gevoeligheid, triggerinterval en detectiegebied. Met WDR (Wide Dynamic Range) vergroot je het dynamische bereik van het videobeeld, waardoor de achtergrond helderder wordt.

In het setupmenu is het mogelijk om in het videobeeld 1 of meer (3) detectiegebieden in te stellen (privacymaskers), waarbij je aan kunt geven waar je wel of niet wil detecteren.

Standaard start de X5 op in QHD-beeld waarbij kleuren natuurlijk en verrassend scherp worden weergegeven. Ook bij inzoomen houd je nog een scherp beeld.

De Foscam X5 is een flexibele, gebruiksvriendelijke, no-nonsense indoor binnencamera met uitmuntend beeld en veel nuttige instelmogelijkheden. De camera voldoet volledig aan mijn verwachtingen van een bruikbare en betrouwbare beveiligingscamera. Door de geringe afmetingen is de camera ook gemakkelijk verdekt op te stellen.

4 en half sterren

plus:  

uitmuntende dag/nacht beeldkwaliteit met verrassend veel extra opties zoals o.a. Intelligente Persoonsdetectie, P2P-toegang,
gebruiksvriendelijke functiemogelijkheden via de app,
ondersteunt Google Assistant, Homey en Alexa,
opslag zonder extra kosten op micro-sd of op NAS

min:

geen RJ45 LAN-aansluiting met PoE
geen Nederlandse handleiding


testpanel

 

Harrie van Meurs   Goede prijs-kwaliteitverhouding

 

 

Harrie 1 2

De Foscam X5-camera wordt geleverd met een usb-stroomkabel en stekker. Verder zit er in de doos materiaal op hem op te hangen en een in het Engels geschreven handleiding. Door de in de handleiding vermelde QR-code met je camera te scannen, kun je de Foscam-app downloaden. Voor gebruik dien je in de app een account aan te maken. Via de meegeleverde handleiding was installatie echt een fluitje van een cent. In de app kun je de camera instellen, bijvoorbeeld dat hij een melding geeft op je telefoon als er iemand binnenkomt. In de app kun je dan kijken wie er in je huis is. Ook is het mogelijk om in te stellen dat je via de app kunt spreken via de camera. Een ongenode gast kun je dan hiermee afschrikken. Het beeld op de telefoon is redelijk en je kunt inzoomen. In de app kun je zowel een foto als een video maken. Deze kun je later terugkijken in de app bij Album. De app is erg compleet en geeft ook goede hulp als je iets wilt weten.

Opslag van foto en video is ook mogelijk door een micro-sd-kaart in de camera te stoppen, tot maximaal 128 GB. Ook kun je bij Foscam een clouddienst afsluiten waarvoor dan wel betaald moet worden. In dit abonnement zitten wel veel extra’s zoals gezichtsherkenning, zodat je de familieleden uit kunt sluiten van detecties. Nadeel is wel dat de camera niet op batterijen werkt. Hij moet dus altijd bij een stopcontact in de buurt worden geplaatst.
Voor circa € 50,- krijg je een redelijke beveiligingscamera. 

4 sterren

plus:  

redelijke kwaliteit van beeld
eenvoudige installatie
goede prijs-kwaliteitverhouding
opslag op sd-kaart mogelijk

min:

aansluiten via stroomkabel