Apple timmert hard aan de weg met nieuwe releases van de besturingssystemen voor telefoons, tablets en computers.

Dennis Gandasoebrata

Voor de nieuwste versies van iOS en iPadOS kun je gebruikmaken van Apple’s nieuwe app Freeform. Samenwerking staat in deze app centraal.
freeform 2

Freeform stelt, zoals de naam al doet vermoeden, je in staat om allerhande informatie vast te leggen en te delen. Je kunt het beschouwen als een leeg canvas, waarop je bijvoorbeeld hersenspinsels kwijt kunt. Ook kun je uiteenlopende informatie op het canvas plaatsen, bijvoorbeeld elementen zoals afbeeldingen en foto’s maar ook losse krabbels en volledige documenten.

Andere gebruikers kunnen ook bijdragen leveren, zodat je gezamenlijk een Freeform-document opstelt. Zodra iemand iets bijdraagt, zie je dit direct gebeuren op het canvas zelf. Prettig is dat je de elementen op het canvas direct kunt bekijken, zonder hulp van de oorspronkelijke app waarin het element is gemaakt. Zo speel je bijvoorbeeld direct een video af op het canvas, zonder de losse videospeler te hoeven openen. Of bekijk je een presentatie, zonder het bijbehorende programma (bijvoorbeeld Keynote) te gebruiken.

Zoals je mag verwachten, worden verschillende apparaten ondersteund en kun je op een ander apparaat verdergaan waar je was gebleven. Voor de opslag en samenwerking wordt gebruikgemaakt van iCloud

 

Apple Freeform (via besturingssysteem)

 

4 sterren

 

Prijs: gratis
Systeemeisen: iOS 16.2
Taal:Engels, Nederlands