Ben je een muziekliefhebber en houd je graag overzicht over je collectie muziek?

Door: Dennis Gandasoebrata

Met MusicBrainz Picard kun je alle nummers in een database bijhouden. Je kunt er van alles in opslaan, zoals informatie over artiesten, albums, tracks en covers. 

musicbrainz picard 2

Interessant is dat de makers het programma beschikbaar stellen voor verschillende platformen. Naast Windows worden macOS en Linux ondersteund. Het is open-source en mag gratis worden gebruikt.

Het programma ondersteunt meerdere muziekformaten, waarbij alle gangbare formaten worden ondersteund als MP3, FLAC, M4A en WAV. Je kunt de muziekinformatie handmatig invoeren, maar kunt ook wat hulp inschakelen. In de software treffen we de functie AcoustID aan, waarbij muzieknummers op basis van hun unieke watermerk worden herkend. Vergelijk deze functionaliteit met die van Shazam.

De makers hebben bovendien ondersteuning voor plug-ins toegevoegd. Hiermee voeg je extra functionaliteit toe aan het programma. Een blik op deze collectie leert dat er flink wat invoegtoepassingen beschikbaar, bijvoorbeeld om te helpen met het toekennen van tags aan de muziek. Ook kun je tags ‘lenen’ van andere muziekdiensten, bijvoorbeeld Last.fm.

Het programma hanteert een eenvoudige opbouw. Het bovengedeelte bevat een overzicht van alle muziek en muziektitels. Het tweede gedeelte toont de meta-informatie van het album.

PCA sterren 4 5 328Product: MusicBrainz Picard, http://picard.musicbrainz.org


Pluspunten:
* brede ondersteuning bestandsformaten
* uitbreidbaar met plug-ins
* ondersteuning meerdere platformen
* uitgebreide Help

Minpunten: -