Als je bezig bent met muziekbewerking of hiermee aan de slag gaat, is het belangrijk om de juiste software te selecteren.

Door: Dennis Gandasoebrata

Op het vlak van audioprogramma’s is er een ruime keuze, met het bekende Audacity als goed voorbeeld. Er is echter meer onder de zon. Vooral als je op zoek bent naar een laagdrempelig programma, is Ocenaudio een interessante kandidaat. Het programma is voor Windows, Linux en macOS beschikbaar

ocenaudio

Goede audiosoftware beschikt uiteraard over de nodige voorzieningen voor geluidseffecten. De makers hebben voor effecten een realtime ‘preview’-functie ingebouwd, zodat je het resultaat direct kunt luisteren voordat je het definitief op de audiolaag toepast. Ook tijdens het aanpassen van het effect zijn de wijzigingen direct hoorbaar. Tevens kun je meerdere selecties tegelijkertijd maken en wijzigingen op alle geselecteerde selecties toepassen. De bewerkingstaken worden waar mogelijk uitgevoerd op de achtergrond, zodat je kunt doorwerken aan andere audiotaken en niet hoeft te wachten. Bovendien hebben de makers optimalisaties binnen de code uitgevoerd, waardoor je voor veelvoorkomende taken (zoals knippen, kopiëren en plakken) minder vaak hoeft te wachten.Heb je behoefte aan meer effecten, dan kun je de collectie uitbreiden via zogeheten VST-plugins.

Je mag de software kosteloos gebruiken. Aan tevreden gebruikers wordt een contributie gevraagd.


Product: Ocenaudio, https://www.ocenaudio.com



3 en half sterren


Platform: Windows, Linux, macOS

Pluspunten:
* snelle bewerkingen
* meerdere selecties tegelijkertijd
* effecten uitbreidbaar via plug-ins
Minpunten: 
* sommige opties behoeven extra uitleg