Met Digikam haal je in alles-in-één pakket in huis waarmee je foto’s kunt importeren, beheren, bewerken en delen.

Door: Dennis Gandasoebrata

Je mag de Digikam software kosteloos gebruiken.
Digikam ondersteunt meerdere bestandsformaten, waaronder raw-bestanden en gangbare formaten zoals JPG en PNG. Ook videobestanden worden ondersteund.

digikam

Heb je het materiaal eenmaal binnengehaald, dan kun je eenvoudige bewerkingen uitvoeren. Verwacht hier echter geen volwaardige bewerkingsfunctionaliteit: de makers hebben zich hoofdzakelijk gericht op de basisfuncties op het gebied van bewerking. De nadruk ligt primair op het beheer van foto’s en video’s. Bij het organiseren wordt gebruikgemaakt van tags. Je bepaalt daarbij zelf hoeveel informatie per mediaset wordt vastgelegd.

De software heeft ook enkele handigheidjes in huis. Zo kun je identieke bestanden opsporen en ontdubbelen. Dat kan op basis logische zaken, zoals bestandsnaam of bestandsgrootte, maar ook op basis van meer geavanceerde technieken, zoals herkenning van vormen op een foto. Ook handig is de functie waarmee je de geografische informatie van een foto kunt aanpassen en – in plaats van coördinaten – de geo-informatie kunt aanpassen door een andere regio op Google Maps aan te wijzen. Om een in één keer meerdere bewerkingen op meerdere foto’s toe te passen, kun je gebruikmaken van de batch-editor.


Product: Digikam, www.digikam.org



4 sterren


Platform: Windows

Pluspunten:
* extra functies, zoals ontdubbelaar
* overzichtelijke gebruikersomgeving
* uitgebreide Help-functie
Minpunten: 
* relatief beperkte set bewerkingsopties