Gaming monitoren zijn er tegenwoordig in overvloed. Hoe presteert de AOC AG324UX gaming monitor in onze review?

De belangrijkste specificaties voor supersnelle en stabiele beeldweergave bij gaming monitoren zijn de tijd om een pixel te schrijven en de frequentie voor beeldverversing. Hoe groter het scherm en hoe hoger de resolutie van een scherm, hoe lastiger het wordt om dit te bereiken. AOC biedt mooie gaming monitoren, zoals de AOC CQ32G1. De nieuwe AOC AG324UX gamingmonitor uit de AGON4-reeks weet mooie resultaten te behalen in combinatie met een 31,5inch UHD- c.q. 4K-scherm.

Design AOC AG324UX
Het 31.5inch matte IPS-scherm is gevat in een stevig zwartmetalen strak frame met smalle randen dat geplaatst is op een stevige brede V-vormige voet (64 x 40 cm) dat, aan de achterzijde, is voorzien van een handvat, rode accenten en een ingebouwde uitschakelbare logo-projector. Aan de onder- en achterzijde van het scherm zien we lichtbalken waarvan de modus en intensiteit van de RGB-kleuren met Light FX kan worden geregeld en ook uitgeschakeld.

Resolutie en meer specificaties
Het 4K/UHD-scherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels dat een 16:9 beeldverhouding oplevert. IPS staat voor goede kijkhoeken en brede kleurweergave. Voor deze monitor rapporteert de fabrikant 125% SRGB en 100% DCI-P3. Daarmee is dit scherm ook prima geschikt voor foto- en videobewerkingen. Het scherm wordt met een SRGB-kalibratierapport afgeleverd. De voor gaming kenmerkende specificaties zijn: 1ms CTG/MRPT responsetijd en 48 tot 144Hz beeldverversingsfrequentie. De maximale helderheid is 350 nits. Voor optimale communicatie met de videocontroller, voor stabiel beeld, kan AMD Adaptive Sync worden gebruikt. Verbeterde kleur- en contrastweergave wordt met HDR (Vesa Certified DisplayHDR 400) verkregen.

Aansluitingen
De monitor kan worden aangesloten via DisplayPort 1.4 op een DP- of usb-c-connector. Daarnaast zijn twee HDMI 2.1-aansluitingen aanwezig, waarbij de verversing ingesteld kan worden op 120 of 144 Hz. Er is een USB 3.2/5GHz hub met KVM-switch ingebouwd met 4 usb-aansluitingen. De usb-c-connector ondersteunt naast DisplayPort ook het laden van aangesloten apparaten zoals een laptop met maximaal 90 watt. Er is verder een 3,5mm microfoon in- en hoofdtelefoon-uitgang. Er zij twee 4watt luidsprekers met beter dan gemiddeld geluid voor een monitor.

OSD
De On-Screen-Display (OSD) bediening is meervoudig uitgevoerd via een joystick aan de achterzijde of een losse ronde OSD-pad die via een kabel wordt aangesloten en een uitgebreidere set gaming-instellingen biedt. Daarnaast kan de AOC-G-Menu Windows-app worden gedownload voor bediening van de OSD via het scherm en toetsenbord.

Ergonomie
Ergonomische instellingen betreffen 13 cm hoogte en voldoende mogelijkheden voor kantelen en draaien. De pivot-stand, voor verticaal plaatsen van het scherm, is ook aanwezig en is handig voor de bereikbaarheid van de connectoren. Het stroomverbruik is maximaal 57 watt en 0,5 watt in stand-by. De power-on/off knop zit verstopt tussen de aansluitingen aan de achterzijde.

Test
We hebben de monitor een tijdje getest en zijn gecharmeerd van de scherpte en kleurkwaliteit van het beeld. Bij weergave van testschermen zien we de uniformiteit over het scherm iets afwijken. HDR400 werkt, maar het effect is beperkt vanwege de maximale helderheid van 350 nits. Al met al is AOC AG324UX een compleet uitgevoerde en daardoor universeel inzetbare monitor met wel een stevige prijs.

4 sterren

AOC AG324UX gaming monitor
Adviesprijs: € 949,-

voordelen:

+ mooie specificaties voor 4K/31,5inch
+ prima voor gaming en alle andere toepassingen

nadelen:

- prijs
- beperkt tot HDR400

AOC AG324UX back