Je denkt misschien dat het landschap voor sociale media inmiddels verzadigd is, maar de makers van BeReal denken hier anders over.

Dennis Gandasoebrata

bereal 2

BeReal pakt het anders aan dan gevestigde platforms, zoals Instagram. Bij de nieuwe app krijg je twee minuten de tijd op een niet-vastgesteld moment om een foto te nemen. Waar je bij Instagram de keuze hebt uit een flinke hoeveelheid filters (waarvan in de praktijk vaak gebruik wordt gemaakt) gaat het bij BeReal juist om naturel foto’s. Heb je écht geen zin om de foto binnen de twee minuten te maken, dan word je hiervoor ‘gestraft’ en kun je de foto’s van de andere gebruikers ook niet zien. Achteraf een foto toevoegen is overigens alsnog mogelijk, maar hiervan wordt melding gemaakt.

Eigenlijk worden er telkens twee foto’s gemaakt: de foto zelf wordt voorzien van een selfiefoto. Je ziet dus niet alleen de foto die je maakt, maar ook jezelf. Hiermee proberen de makers elke gebruiker persoonlijk te maken. Om het interessant te houden, kent BeReal bepaalde foto-opdrachten, die willekeurig worden gepresenteerd. Je kunt reageren op foto’s van andere gebruikers, zoals je gewend bent van andere sociale netwerken. Je maakt hiervoor gebruik van RealMoji. Dit zijn emoticons die de gebruiker vertegenwoordigen.


Product: BeReal (via Google Play en App Store)


4 sterren

Prijs: gratis 
Systeemeisen: Android-versie verschilt per apparaat, iOS 14.0+
Taal: Engels