Ben je liefhebber van video’s en heb je de behoefte om bepaalde video’s te ondertitelen? Met Captionista kun je ondertiteling aan videomateriaal toevoegen.

Dennis Gandasoebrata


captionista 2

Prettig: er is een gratis editie van de app beschikbaar. Bij het ondertitelen heb je de beschikking over eenvoudige, maar noodzakelijke functies. Zo kun je de snelheid van de titels aanpassen, zodat ze synchroon met het beeld lopen. Ook kun je ondertitels uit elkaar trekken of juist samenvoegen, afhankelijk van de scène die je bewerkt.

Captionista ondersteunt meerdere stijlen, waarmee je de vormgeving van de video aanpast. Je bepaalt hierbij welke lettertype wordt gebruikt en kiest een kleurenschema. Die functie komt van pas als je de leesbaarheid van de ondertitels wilt optimaliseren.

Van het programma is ook een betaalde variant beschikbaar. Deze biedt een aantal aanvullende opties. Zo kun je de ondertitels verder aanpassen met eigen lettertype en eigen achtergrondstijlen kiezen. Heb je de ondertitels eenmaal toegevoegd aan de video, dan kun je het geheel exporteren. Hierbij kun je een paar basisacties uitvoeren, bijvoorbeeld door de video zonder de audio te exporteren. Ook kun je de video ‘upscalen’ als het bronmateriaal een lage kwaliteit heeft. De editor brengt de video dan naar 1080p. Heb je juist een grote video, dan kan het ook andersom: de kwaliteit terugbrengen naar een acceptabele 1080p.


Product: Captionista (https://captionista.app)4 sterren

Prijs: gratis (betaalde versie beschikbaar)
Systeemeisen: iOS 15.0 en hoger
Taal: Engels