Werk je veel met foto’s, dan kun je gebruikmaken van de ingebouwde editor van iOS, maar voor fotoliefhebbers wint Snapseed het.

Dennis Gandasoebrata


snapseed 2A

Je kunt met Snapseed foto’s bewerken, zoals bijsnijden, kleurcontrast en -verzadiging aanpassen, maar hebt ook toegang tot een flinke hoeveelheid filters.

De app is gratis. Voor veel van de opties is er een automatische modus beschikbaar (waarbij de optimalisatie geautomatiseerd plaatsvindt), maar ook een handmatige modus. Die is handig voor wie meer controle over de bewerking wil.

De makers hebben een kleine 30 tools en filters ingebouwd. Zo zijn er visuele effecten, zoals lensblur en glow, maar ook meer basisopties zoals het aanpassen van de witbalans en het omzetten in grijswaarden. De makers bieden de mogelijkheid om specifieke punten in de afbeelding aan te wijzen, waarna je deze kunt verbeteren. De rest van de afbeelding wordt vervolgens automatisch aangepast, op basis van die zelfgekozen punten. Heb je zelf een thema gemaakt, dan kun je de instellingen opslaan om deze later ook op andere foto’s toe te passen. Er is ook ondersteuning voor RAW-foto’s.

Sommige technologie, die we ook tegenkomen in andere producten van Google (zoals de Pixel-telefoon), is ook beschikbaar via deze app. Een goed voorbeeld hiervan is de functie Egaliseren. Met deze optie kun je ongewenste elementen uit een foto verwijderen. Heb je bijvoorbeeld een groepsfoto, dan kun je een specifiek persoon verwijderen.


Product: Snapseed (via Apple Store)4 sterren

Prijs: gratis (bevat in-app aankopen)
Systeemeisen: iOS 12.4 en hoger
Taal: Engels