De HP Chromebase All-in-One desktop is een computer met Chrome OS en werkt dus primair met webapps in plaats van op het apparaat geïnstalleerde applicaties zoals bij een Windows-pc. Een stabiele internetverbinding is dus vereist.

Aad Munsterman en Rob Coenraads


HP Chromebase 1 2

Voordelen zijn de gratis apps van Google, je data staan veilig in de cloud, veel minder onderhoud dan met een Windows-computer en hij is veel minder gevoelig voor virussen en dergelijke. Wel is hij niet geschikt voor de zwaardere applicaties, zoals uitgebreide foto- en videobewerkingsprogramma’s.

Hij is uitgerust met een tiende generatie Intel-i3-processor, 16GB RAM, 256GB SSD en Wi-Fi6, prima voor alledaags gebruik. Het full-hd 16:9 IPS-aanraakscherm heeft 21.5inch doorsnede en je kunt het scherm verticaal plaatsen, handig bij o.a. lange teksten. Het meegeleverde toetsenbord en de muis communiceren met het systeem via bluetooth.

Het voorgeïnstalleerde Chrome OS heeft veel Google-applicaties, inclusief de Google Office-applicaties. Aanvullende Chrome-applicaties voeg je toe via de Chrome Web Store. Voor de gratis online Microsoft Office 365-applicaties zoals Word, Excel en Outlook kun je een extensie installeren voor eenvoudige toegang. Ook kun je Android-apps installeren in de aanwezige Android-versie 11. Ten slotte kun je bestanden offline beschikbaar maken als er geen internetverbinding is.

De testresultaten zijn positief. Geen supersnel systeem, maar bij gebruik voor dagelijks werk als mail, browsen en tekstverwerking bevelen wij deze Chromebase aan. Aandachtspunt zijn wel de privacy-instellingen; medio 2023 komt er een nieuwe Chrome OS waarbij de privacy verder wordt geoptimaliseerd.

 

Product: HP Chromebase 21.5inch All-in-One desktop

 

4 sterren


Adviesprijs: € 718,99

Pluspunten:
* goed voor dagelijks computerwerk
* minimaal onderhoud en minimaal kans op virussen
* complete configuratie met aanraakscherm

Minpunten:
* beperkt functioneel vergeleken met Windows
* zuinig toetsenbord door ontbreken numeriek cluster en verlichting