Als je benieuwd bent naar de indeling van de harde schijf, kun je uiteraard gebruikmaken van de Verkenner. In plaats hiervan is WizTree een interessant alternatief: het geeft de indeling van de vaste schijf op een visuele manier weer.

Dennis Gandasoebrata

Bovenin het venster vind je een overzicht van de bestanden en mappen. Deze zijn echter ook voorzien van een eigen kleur. Het vak eronder bevat een visuele weergave van de bestanden. Die optie geeft je de mogelijkheid om snel te zien welke bestanden de meeste ruimte op de schijf innemen.

wiztree 2

Je kunt WizTree goed inzetten als je de computer wilt opschonen. De weergave kun je verder aanpassen op basis van een zoekoptie en filters, bijvoorbeeld als je specifieke bestanden of mappen van de computer wilt opschonen. Bij de zoekfunctie valt vooral de snelheid op: bestanden worden rap gelokaliseerd en de makers claimen hierbij het besturingssysteem te ‘omzeilen’. Onder de motorkap wordt direct de Master File Table van de schijf gelezen (vergelijkbaar met een inhoudsopgave).

Handig is de mogelijkheid om een overzicht van de bestanden te exporteren als CSV-bestand. Dit bestand kun je vervolgens openen in Excel.
Je mag WizTree kosteloos gebruiken voor thuisgebruik.


PCA sterren 4 5 3264 en half sterren

 


Product: WizTree, https://www.diskanalyzer.com

Platform: Windows

Pluspunten:
* Visuele weergave bestandsindeling
* Snelle zoekfunctie met filtering
* Exportfunctie naar onder meer CSV-formaat
Minpunten:  -