Niet tevreden met de ingebouwde Verkenner van Windows 11? De maker van Files heeft een alternatieve Verkenner ontwikkeld die een combinatie biedt van uiterlijk en functionaliteit

Door: Dennis Gandasoebrata

Op het eerste gezicht heeft de bestandenverkenner veel weg van de standaardvariant, maar bij het nader beter bekijken van het venster vallen de verschillen op. Ten eerste zien we de ondersteuning voor tabbladen (die in latere versies ook standaard naar Windows komt). Tabs blijken in de praktijk erg krachtig als je tegelijkertijd met verschillende bronnen werkt. De werking is vergelijkbaar met de browser.

files

In Files kun je gebruik maken van tags: labels waarmee je bestanden en mappen een eigen kleur kunt toekennen, evenals een alternatieve naam. Je kunt daarbij gebruik maken van standaardlabels, maar ook eigen labels maken.

Die personalisatie zien we ook terug in de ondersteuning voor thema’s; hierbij kun je de gebruikersomgeving aanpassen aan je persoonlijke wensen. Dat gaat op basis van voorgedefinieerde thema’s of zelfgemaakte varianten. Ook heeft de maker veel aandacht besteed aan de voorbeeldweergave voor bestanden: zo kun je video’s direct vanuit Files afspelen, maar zie je ook standaard al veel bestandskenmerken bij het selecteren van een map.

Je mag Files gratis gebruiken. Het is open source en maakt slim gebruik van de community voor het toevoegen van nieuwe functionaliteiten.


Product: Files https://files.community/4 sterren


Platform: Windows

Pluspunten:
* Ondersteuning voor tabbladen
* Ingebouwde bestandsviewers
* Aanpassen met thema’s
Minpunten: 
* Trager dan ingebouwde Verkenner