De nieuwste ssd van Samsung belooft kortere laadtijden, een betere reactiesnelheid en is vooral gericht op gaming en andere intensieve taken als 3D-rendering en 4K-videobewerking. Lees hier de review.

Net als op het gebied van smartphones is Samsung niet weg te denken als je het hebt over ssd’s. Samsung biedt ook hier voor praktische elke gebruiker een apparaat aan. Lees in deze review voor wie de nieuwe Samsung SSD 990 PRO is bedoeld, welke verbeteringen er zijn en hoe hij presteert.

Samsung SSD 990 PRO
De Samsung SSD 990 PRO is de opvolger van SSD 980 PRO en biedt maximale snelheden bij sequentieel lezen en schrijven en een belangrijke snelheidswinst op het vlak van random lezen en schrijven. Deze optimale snelheden komen tot hun recht bij het laden van het besturingssysteem, verwerken van grote bestanden zoals data-analyse, 3D-rendering, 4K-videobewerking en bij games die merendeels random-georiënteerd met de ssd werken.

PCIe4
De 990 PRO is een krachtige PCIe 4.0 NVMe-ssd. PCIe staat voor Peripheral Component Interconnect Express oftewel een uitbreidingsbus voor het overbrengen van data van een ssd naar grafische kaarten. Er waren geruchten dat de nieuwe Samsung 990 Pro-ssd's zouden beschikken over de PCIe 5.0-interface die gegevens kan overzetten met een gemiddelde snelheid van 32 gigatransfers per seconde (32 GT/s), zoals je hier kunt lezen. Maar deze PCIe4-ssd is ook al heel snel en geeft maximale resultaten in recente systemen die de laatste generaties processoren gebruiken en in combinatie met moederborden die PCIe4 ondersteunen. De ssd werkt ook met systemen met PCIe3, maar dan zijn de prestaties de helft van de resultaten van een systeem met een PCIe4-bus. Er wordt gebruikgemaakt van 4 PCI-lanes waarbij de maximale theoretische sequentiële leessnelheid 8000 MB/s is. De uitvoeringsvorm van de ssd is M.2, dat is een smalle reep, aangeduid als 2280, 22 mm breed en 80 mm lang.

Verbeteringen
De verbeteringen van de 990 PRO worden bereikt door gebruik te maken van een nieuwe 7e generatie V-NAND-technologie in combinatie met een geoptimaliseerde Pascal-controller en firmware. Daarnaast is aandacht besteed aan het minimaliseren van het vermogensverbruik, tot 50% efficiënter in vergelijking met de 980 PRO, en optimaliseren van de heatsink-koeling en de dynamische Thermal Guard-technologie. Het aanspreken van de drive via de DirectStorage API, dat door een aantal games wordt ondersteund, is ook verder verbeterd. Turbowrite is aanwezig en is een cache-mechanisme om de transfersnelheden verder te optimaliseren. De leverbare opslagcapaciteiten van de 990 PRO zijn 1 en 2 TB, zodat voldoende opslagruimte voor elk type gebruik kan worden geselecteerd. Later volgen nog een 4TB-versie en een aparte versie voor de gamers met een heatsink met RGB-verlichting. De MTBF van de units is 1,5 miljoen uur en de TBW is resp. 600 en 1200 TB.

Snelheden
De 990 PRO levert sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 7450 en 6900 MB/s. Dat zijn snelheden die tegen het maximaal theoretisch haalbare aanliggen. De random lees- en schrijfsnelheden komen respectievelijk tot 1400K en 1550K IOPS (Input/Output Operations Per Seconde) met de 2TB-versie. Dit is een verbetering tot 55% in vergelijking met de 980 PRO, waardoor de 990 PRO de voorkeur verdient bij gebruik van zware games en andere (data-)intensieve taken. Met de Samsung Magician-beheersoftware kun je de status van de ssd zien, inclusief temperatuur, en een benchmark uitvoeren om de sequentiële prestaties te meten. Je kunt er ook een Diagnostic Scan op los laten met diverse opties. Daarnaast zijn er nog diverse optimalisatie- en databeheeropties, zoals activeren van de AES 256-bit versleuteling en eventuele updates van software. De Samsung Magician-software werkt alleen na detectie van een Samsung-ssd.
Met Samsung Migration-software kun je de inhoud van een harde schijf of ssd kopiëren naar een Samsung-ssd. Als voor het kopiëren van de schijf gebruikgemaakt wordt van een usb3-poort, dan heb je wel een usb-adapter nodig die een NVMEeM.2-interface heeft. Deze PRO-versie komt met 5 jaar beperkte garantie.

4 en half sterren 

Samsung 990 PRO PCIe4 SSD 2 TB
Adviesprijs: € 359,99 (1 TB: € 189,99)

Pluspunten:
+ ultieme snelheden
+ efficiënter vermogensverbruik

Minpunt:
- duurder dan de 980 PRO

Samsung NVMe SSD 990 PRO-reeks specificaties

Categorie

Samsung SSD

990 PRO | 990 PRO met Heatsink

   

Interface

PCIe Gen 4.0 x4, NVMe 2.0

   

Form Factor

M.2 (2280)

   

Opslaggeheugen

Samsung V-NAND 3-bit TLC

   

Controller

Samsung in-house controller

   

Capaciteit[5]

1TB

2TB

4TB

DRAM

1GB LPDDR4

2GB LPDDR4

4GB LPDDR4

Sequentiële Read/Write-snelheid

Tot 7,450 MB/s, tot 6,900 MB/s

   

Random Read/Write-snelheid (QD32)

Tot 1,400K IOPS, tot 1,550K IOPS

   

Beheersoftware

Samsung Magician Software

   

Data-encryptie

AES 256-bit Full Disk Encryption, TCG/Opal V2.0,

Encrypted Drive (IEEE1667)

   

Totaal aantal geschreven bytes

600TB

1200TB

2400TB

Garantie[6]

Vijf jaar beperkte garantie[7]

   

Samsung 990 Pro ssd Front Black