Een goede smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn. PC-Active test drie smartphones onder de 350 euro, waarvan twee zelfs minder dan 250 euro kosten.

de testRens Blom

Goede smartphones worden met het jaar goedkoper, wat onder andere komt door de felle concurrentie. Merken stoppen steeds betere specificaties in betaalbare toestellen, waardoor je er meer plezier van ervaart en zo’n telefoon langer kunt gebruiken. Dat komt ook omdat de softwareondersteuning steeds langer wordt - hoe lang lees je per getest toestel. In deze test bespreken we smartphones van marktleider Samsung, het kleinere Motorola en het opkomende Poco. 

01 budgetsmartphones bkr 2

BKR-REGISTRATIE 
We noemden het al: twee van de drie geteste toestellen kosten minder dan € 250,-. Een interessante prijsgrens als je een smartphone in combinatie met een abonnement aanschaft. Want is de waarde van een smartphone hoger dan € 250,- als je een mobiel abonnement afsluit, dan word je automatisch ingeschreven bij Stichting Bureau Kredietregistratie. Je ontvangt hiermee een BKR-registratie, waardoor je bijvoorbeeld minder hypotheek kunt krijgen. Een smartphone met een verkoopprijs onder de € 250,- scheelt een BKRregistratie. Je kunt de BKRregistratie ook vermijden door een toestel dat meer dan € 250,- kost, deels bij het afsluiten van het abonnement te betalen. Kies je een telefoon van € 350,- en betaal je eenmalig € 101,- bij tijdens het afsluiten, dan krijg je geen BKR-registratie. Dit geldt overigens ook als je een duurdere smartphone koopt, zolang de waarde na het afsluiten maximaal € 250,- is. 

COMPLETE SPECIFICATIES 
De specificaties van betaalbare smartphones verschillen. Denk aan de schermgrootte, die bepaalt hoe handzaam de telefoon is. Of de grootte van de accu, die bijdraagt aan hoe lang de smartphone het volhoudt op een accubeurt. Ook de camera’s verschillen sterk, zowel qua hoeveelheid (meer camera’s hoeft niet beter te zijn) als de resolutie. Ook hierbij geldt dat meer megapixels niet gelijk staat aan betere plaatjes. Interessant om in het achterhoofd te houden zijn de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) en opslaggeheugen. Het werkgeheugen bepaalt hoe snel je kunt wisselen tussen recent gebruikte apps en games. Het opslaggeheugen bepaalt hoeveel foto’s, apps en andere media je kunt opslaan zonder gebruik te maken van een micro-sd-kaartje. 

SOFTWARE-UPDATES 
De drie geteste smartphones draaien op Google’s Android-besturingssysteem. Die van Poco en Motorola gebruiken tijdens onze test nog versie 11, waar de Samsung-telefoon draait op de nieuwste versie 12. De softwareschillen van de drie merken verschillen visueel en voegen extra functies en apps toe. We vermelden hoeveel versie-updates een toestel kan verwachten, die nieuwe functies toevoegen van Google en de fabrikant. Ook noemen we de periode van beveiligingsupdates, die de smartphone beschermen tegen (opgeloste) kwetsbaarheden. Hoe langer de telefoon beveiligingsupdates ontvangt, hoe langer je het toestel met een gerust gevoel kunt blijven gebruiken.

DRIE SMARTPHONES GETEST
Onlangs hebben we drie budgetsmartphones getest: de Poco M4 Pro, de Samsung Galaxy A13 4G en de Motorola Edge 20. 

Budgetsmartphones

  02 bdugetsmartphones poco 2   03 budgetsmartphones samsung 2   04 budgetsmartphones motorola 2

Poco M4 Pro

Samsung Galaxy A13 4G

Motorola Edge 20