Kan een grote premium tablet een waardig alternatief zijn voor een luxe laptop? PC-Active test drie prijzige tablets én laptops.

Rens Blom, Aad Munsterman en Jan Poppelier
de test

Zoek je een apparaat om op te werken en jezelf te vermaken met bijvoorbeeld een spelletje? Dan klinkt een laptop als een logische keuze. Kan een premium tablet een waardige vervanger zijn, bijvoorbeeld met het oog op gebruik op de bank of in de trein? PC-Active test drie luxe tablets met een groot scherm en drie laptops. We letten op allerlei zaken in het ontwerp, de specificaties en de software. Zo kijken we naar de bouwkwaliteit, de aansluitingen, de schermkwaliteit en de mogelijkheid om accessoires te gebruiken. Bij sommige tablets krijg je een accessoire als een styluspen of toetsenbordhoes meegeleverd, waar je bij andere modellen alle accessoires zelf moet kopen. Een aandachtspunt, want zo wordt een premium tablet nog (veel) duurder. Bij een laptop heb je dat punt niet, want het toetsenbord zit ingebouwd. Maar dat is weer niet afneembaar, waardoor het apparaat zwaarder en minder flexibel is. Een tablet met een los toetsenbord weegt minder en kun je comfortabeler op schoot houden. 

02 tabletenlaptop 2

SPECIFICATIES 
Tijdens de test letten we ook op de snelheid van het apparaat, de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen en of het mogelijk is om het opslaggeheugen te vergroten. Bij de ene tablet kan dat niet, waar de ander een micro-sd-kaartslot biedt en weer een ander een ssd heeft die je kunt vervangen. Bovendien kijken we naar de accuduur en de oplaadsnelheid. Na onze test kunnen we zeggen dat de drie geteste tablets allemaal probleemloos een kantoordag overleven. Ze zijn energiezuinig én stil, simpelweg omdat ze geen actieve ventilator hebben. Sommige laptops met een ventilator zoemen bij intensiever gebruik, maar zijn daarentegen ook krachtiger. 
Bij bepaalde tablets blijkt geen oplader in de doos te zitten, volgens de fabrikant uit milieuoverwegingen. Het betekent dus dat jij zelf een oplaadadapter moet regelen. Minder handig en ook opvallend gezien de hoge prijzen van de geteste apparatuur. Bij een laptop zit er altijd een oplader in de doos. Dat is vaak een oplader met een usb-c-aansluiting. De drie geteste tablets hebben ook een usb-c-poort om op te laden. De Microsoft Surface Pro 8 is de enige van de drie met meer dan één usb-c-poort. Het apparaat is daarom veelzijdiger. Let er ook op dat sommige apparaten ondersteuning bieden voor Thunderbolt 3 of 4, dat de mogelijkheden van de usb-c-poort aangeeft. De Samsung Galaxy Tab S8 Ultra ondersteunt geen Thunderbolt. 

01 tabletenlaptop.png

SOFTWARE 
Natuurlijk besteden we in deze test ook veel aandacht aan de software. Want een tablet kan nog zo’n mooi scherm hebben of soepel in gebruik zijn, de gebruikservaring valt of staat met het besturingssysteem. De software bepaalt immers wat je met het apparaat kunt. 
Van laptops zijn we gewend dat ze bijna alles kunnen dankzij het vooraf geïnstalleerde Windows (Microsoft) of macOS (Apple).
In deze test bespreken we drie tablets met drie verschillende besturingssystemen. We behandelen de Surface Pro 8 met Windows 11 van Microsoft, de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra met Google’s Android en een Apple iPad Pro 2021 met iPadOS 15 van Apple. Windows 11 op de Surface Pro 8 voelt vertrouwd aan als je Windows kent en blijkt goed te werken op het aanraakgevoelige scherm. Zeker in combinatie met een toetsenbordhoes is de Surface net een reguliere laptop. De keerzijde is dat Windows 11 minder bedoeld is voor entertainment. Op dat vlak wint iPadOS het vanwege zijn App Store, die bomvol goede games en nuttige apps zit. iPadOS heeft ook als voordeel dat het uitstekend samenwerkt met andere gadgets van Apple. Dat is met name een plus als je meer apparatuur van Apple gebruikt, bijvoorbeeld AirPods-oordopjes of een iPhone. De goede integratie is ook op computervlak merkbaar. Een iPad is heel eenvoudig als tweede scherm te gebruiken naast een MacBook of Maccomputer. Dat maakt ’m extra interessant als je thuis bijvoorbeeld een iMac hebt en een tablet of laptop voor erbij zoekt. Android op zijn beurt integreert beter met Windows, ook dankzij hulp van Microsoft. Ook heeft Android een uitgebreide Google Play Store-winkel vol apps en games.  

SCHERMKWALITEIT 
Laptops zijn minder gericht op entertainment en meer op productief gebruik. Dat kan een pluspunt zijn als je vooral werkt op het apparaat, waar een tablet een streepje voor heeft als je graag ontspant met bijvoorbeeld een film na werktijd. 

       


Asus Vivobook Pro 14 OLED

  
   

Op pcactive.nl vind je meer tablets en laptops die we hebben getest, zoals onlangs nog de Asus Vivobook Pro 14 OLED met een adviesprijs van € 1149,-.

 

Uit onze test blijkt dat de besproken tablets een mooier scherm hebben dan de laptops. Dat ligt niet per se aan de scherpe beeldresolutie of de hoge verversingssnelheid, maar vooral aan het gebruikte display. Zo heeft de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra een oled-scherm dat zwart echt als zwart toont en spetterende kleuren weergeeft. Apple’s iPad Pro 2021 gebruikt een miniledscherm, dat opvallend helder kan en daarom heel goed afleesbaar is, zowel op schoot in de trein als op het terras van een koffietent. Sommige laptops hebben een scherm dat minder fel kan worden ingesteld en in dergelijke situaties daarom lastig afleesbaar is. 

REVIEWS
In deze test bespreken we als eerste de drie tablets, die we in de afgelopen tijd gebruikt hebben voor entertainmentdoeleinden en werk. Daarna volgen de drie geteste laptops. 

 Grote tablets

  03 tabletenlaptop Galaxy 2   04 tabletenlaptop iPad 2   05 tabletenlaptop Surface 2

Samsung Galaxy
Tab S8 Ultra

Apple iPad
Pro 12,9 Inch

Microsoft Surface
Pro 8

Laptops

Samsung Galaxy Book2 Pro product 2     Apple new macbookair wallpaper screen 11102020 2 MSI 3b

Samsung Galaxy
Book2 Pro

Macbook
Air

MSI Katana
GF76 12UE