Programma’s voor het optimaliseren van je computer zijn er in alle soorten en maten.

Door: Dennis Gandasoebrata


Toch vallen sommige programma’s alsnog op. Goed voorbeeld hiervan is TweakPower. De maker heeft geprobeerd de belangrijkste optimalisatiehulpjes in één programma onder te brengen, zodat je geen losse programma’s meer nodig hebt. 
tweakpower

TweakPower maakt gebruik van een aantal hoofdcategorieën voor het onderhoud en beheer van de computer (Windows 10 of Windows 11). In het dashboard zie je onder meer wat de status is van de harde schijven, welke antivirusprogramma’s actief zijn en of er winst valt te behalen met een opschoonbeurt.

Voor een verdere verdieping van de mogelijkheden maak je gebruik van de onderliggende categorieën, die in het menu aan de linkerzijde worden getoond. Prettig is dat je zelf bepaalt hoe ver je gaat met de optimalisatie.
Goed voorbeeld is het opschonen: via schuifjes schakel je elk opschoononderdeel (zoals browser, systeem en register) individueel in en uit. Een nadeel heeft deze totaalaanpak ook: zo vinden we functies die mogelijk handig zijn, maar niet direct te maken hebben met systeemoptimalisatie. Met de File Splitter kun je omvangrijke bestanden in meerdere compacte bestanden opdelen.

TweakPower onderscheidt zich vooral op het gebied van toelichting bij elke optie: de maker heeft aandacht besteed aan de beschrijvingen, zodat je zelf kunt inschatten welke voor- en nadelen een optimalisatie heeft.

 

Product: TweakPower, kurtzimmermann.com/tweakpowerext_en.html


4 sterren


Systeemeisen: Windows 

Pluspunten:
* alles-in-één gereedschapskist
* balans tussen automatische en handmatige configuratie
* uitgebreide uitleg per optie
Minpunten: 
* bevat ook minder relevante functies