Grote kans dat je werkt met een aantal vaste mappen die je vaker opent.

Door: Dennis Gandasoebrata


Met het programma Dock Folders geef je deze mappen een eigen, eenvoudig toegankelijke locatie binnen Windows. Via een pictogram in het systeemvak (het gedeelte in de Windows-taakbalk bij de klok) roep je de set aan favoriete mappen op. Ze worden vervolgens in een verticale rij getoond. 
De mappenstructuur geeft je niet alleen toegang tot de hoofdmappen, maar laat je ook de submappen bekijken en geeft toegang tot de onderliggende bestanden. Je hoeft hierdoor niet meer te werken met de Verkenner om snel bij je bestanden te komen. De software is geschikt voor Windows 10 en Windows 11. De inhoud van de mappen wordt automatisch bijgewerkt: elke 15 seconden controleert de software op eventuele wijzigingen. Via het instellingenvenster kun je een sneltoets aan het programma toewijzen en het gebruik van geluidseffecten in- en uitschakelen. 
dockfolder 2

De makers kunnen wel wat meer aandacht besteden aan tekst en uitleg over de verschillende onderdelen. Zo bevat het instellingenvenster aardig wat handige opties die niet voor zichzelf spreken en waarvan je de werking zelf moet uitzoeken. Houd er rekening mee dat er tijdens de installatie een beveiligingswaarschuwing van Windows kan verschijnen. Het programma is relatief jong en wordt hierdoor in sommige gevallen aangemerkt als ‘onveilig’. Na verloop van tijd zal deze melding verdwijnen.


Product: Dock Folders, sandbox.silonsystems.com/dockfolders/index.html

3 en half sterren


Systeemeisen: Windows 

Pluspunten:
* snelle toegang tot favoriete mappen
* direct bestanden openen vanuit de menustructuur
* gratis te gebruiken
Minpunten: 
* niet mogelijk om de mapvolgorde aan te passen
* wordt soms als onveilig bestempeld