De Netgear RBKE963 bestaat uit een router en twee mesh-satellieten met ondersteuning van de Wi-Fi 6E (Extended)- standaard.

 Aad Munsterman en Maikel Dijkhuizen


Netgear RBKE963BDe totale bandbreedte is 10,8 gbps! De router heeft naast wifi ook een 10gbps WAN-aansluiting, een 2,5gbps aansluiting en drie 1gbps poorten voor een LANapparaat, zoals een NAS of een bekabelde backbone. Elke satelliet heeft één 2,5 en drie 1gbps LAN-poorten. Wi-Fi 6E maakt gebruik van de 6GHz-band met een totale bandbreedte van 1.2Ghz. 

De installatie loopt via de Orbi Netgear-app en je kunt de AX-modus op de 2.4- en 5Ghz-banden aan- en uitzetten evenals een gastnetwerk en een apart 6E-netwerk. De wifi-beveiliging is WPA2+WPA3. 

We voegen een Intel WLAN AX120 6E-adapter toe aan ons testsysteem om 6E te kunnen testen. Draadloos halen wij via de router 950 mbps. Dat is de maximale snelheid van de LAN-aansluiting op onze testserver, waarmee duidelijk wordt dat de wifi snelheid hoger ligt dan een bekabelde 1Gbps-verbinding. Op de tussenverdieping komen we via de satellieten op de LAN-poort en wifi op 850 mbps en op zolder tot 550 mbps. Dat zijn prima resultaten voor een 5GHz-backhaul door twee betonlagen heen, met een UTP-backhaul komen alle resultaten op of boven de 950 mbps uit!

Aan deze prestaties hangt wel een flink prijskaartje. Vanzelfsprekend is er ook 1gbps-internetverbinding nodig, uitgebreide beveiligingssoftware is optioneel leverbaar tegen een maandbedrag.


PCA sterren 4 5 324Product
: Netgear RBKE963B-100EUS twee satellieten

4 en half sterren

 

Prijs: € 1699,99

Pluspunten
* zeer hoge transportsnelheden en capaciteit
* veel configuratieopties

Minpunten: 
* hoge prijs
* lokale tuning nodig voor een optimaal resultaat