Werk je veel met pdf-documenten, maar heb je geen behoefte om de software van Adobe te gebruiken? Er bestaan voldoende alternatieve pdf-viewers, en Sumatra PDF is hiervan een goed voorbeeld.

Door: Dennis Gandasoebrata


Je mag deze viewer gratis gebruiken. Het programma biedt onder meer ondersteuning voor pdf-, eBook- en XPS-documenten. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van Sumatra PDF was om een zo compact mogelijke viewer te ontwikkelen. Bovendien gaat het hier om portable software, waardoor je niet bent gedwongen om het op de computer te installeren.
sumatra pdf 2

Links in het venster vind je een overzicht van de verschillende hoofdstukken van het pdf-document. Er worden tabbladen ondersteund, zodat je meerdere documenten naast elkaar kunt openen.
Verder is het aantal aanvullende opties beperkt: je kunt de bestandsnaam aanpassen, aantekeningen in het document maken, het document afdrukken en via e-mail delen. De gebruikersomgeving heeft een eenvoudige opzet, maar de indeling ervan kan wel worden aangepast. Zo kun je pdf’s als boek tonen, maar ook per pagina bekijken. Het geringe aantal werkbalken kun je uitschakelen, zodat je je volledig kunt richten op de inhoud van het document.

Op de website van de makers vinden we een overzicht van sneltoetsen, voor wie de muis liever niet gebruikt. Verder hebben de makers veel aandacht besteed aan de handleiding, iets wat de laatste tijd voor software helaas niet meer vanzelfsprekend is.

Product: Sumatra PDF, sumatrapdfreader.orgPCA sterren 5 323

5 sterren


Systeemeisen: Windows

Pluspunten:
* eenvoudige gebruikersomgeving
* omgeving aanpasbaar aan gebruikerswensen
* tabbladen
* uitgebreide handleiding
Minpunten: -