Heb je behoefte aan een grote voorjaarsschoonmaak van de computer, dan is PrivaZer een handige hulp.

Door: Dennis Gandasoebrata


Met dit programma schoon je de computer op en ontdoe je hem tegelijkertijd van privacygevoelige informatie. Je mag de software gratis gebruiken. 
privazer

Links in het venster vinden we de verschillende onderdelen. Via de eerste sectie kun je de computer doorzoeken op ongewenste bestanden. Via een filter geef je daarbij aan welke bestanden mogen worden verwijderd. Denk hierbij aan cookies, tijdelijke bestanden en verouderde logboekbestanden. Prettig is de mogelijkheid direct vanuit het programma een herstelpunt te maken, zodat je altijd een garantie hebt wanneer het programma te enthousiast aan het opschonen is geslagen. Via het hoofdmenu kun je ook op zoek gaan naar specifieke sporen.

Het loont de moeite om vóór het eerste gebruik ook een blik te werpen op de geavanceerde opties. Hier vind je onder meer de mogelijkheid om een back-up van het register te maken. Ook geef je hier aan hoe streng het programma mag optreden, bijvoorbeeld door aan te geven welk type cookies standaard mag worden verwijderd. Via de optie Automatische opruimingen kun je de computer op gezette tijden controleren op rommel.
Overigens hoeft de opschoonbeurt zich niet te beperken tot lokale bronnen: je kunt ook de bezem halen door externe media (zoals een usb-stick of geheugenkaart).

PCA sterren 4 5 323

Product: PrivaZer, privazer.com/nl

4 en half sterren


Systeemeisen: Windows 

Pluspunten:
* gericht op privacygevoelige bestanden
* automatisch herstelpunt maken
* lokale en externe opslagmedia
Minpunten: 
* beperkte tekst en uitleg per opschoongebied