De Netgear Orbi NBK752 is een kit bestaande uit een Orbi-router NBR750 en een Orbi-satelliet NBS750, primair ontwikkeld voor draadloze internetcommunicatie via 5G. 

 Aad Munsterman, Tijn Beuken en Rob Coenraads


netgearVoor deze 5G-communicatie is de routerfunctie nodig, in WAN-modus kun je de NBR750 ook als Access Point (AP) configureren. De router heeft een nano-slot voor een 4G/5Gsim De totale bandbreedte is 4200 Mbps waaronder 2400 Mbps op de 5GHz-band voor de zogenoemde backhaul. De wifi beveiliging werkt t/m WPA3, maar nog niet in de combinatie WPA2+WPA3. Elke unit heeft twee LAN-poorten voor het aansluiten van stations of bekabelde backhaul. De installatie loopt via de Netgear Orbi-app, met de sim wordt de mobiele variant geïnstalleerd. Met een KPN 4G Data-only sim worden mooie snelheden gehaald; zodra de snelle 5G-variant beschikbaar is, zullen snelheden en vertragingstijd fors verbeteren. Indrukwekkend zijn de Iperf3 netto datatest resultaten tussen satelliet en router tussen 2 LAN-poorten (zie website), de wifi snelheid komt op zo’n 500 Mbps.
Deze kit is ideaal voor locaties waar geen vast internet beschikbaar is of waar back-up voor een vaste verbinding nodig is vanwege hoge beschikbaarheidseisen.


Product
: Netgear Orbi NBK752-100EU

3 en half sterren

 

Prijs: € 1199,99, extra satelliet € 279,99

Pluspunten
* geïntegreerde 4G-5G/WAN/Wi-Fi 6-oplossing
* indrukwekkende testresultaten

Minpunten: 
* prijs
* nog geen WPA2+WPA3
* selectie wifi kanalen kan beter