Met een adblocker schakel je ongewenste advertenties op websites uit. Adblock Plus is een gratis en opensource adblocker, die je als extensie voor je browser kunt gebruiken.

Door: Dennis Gandasoebrata


adblock 2 

Het programma ondersteunt alle grotere browsers (zoals Chrome, Edge en Safari), maar kent ook invoeg toepassingen voor kleinere spelers, zoals Opera en Yandex Browser. Bovendien zijn er mobiele apps beschikbaar voor Android en iOS. 

Via het instellingenvenster geef je aan welke advertentiesoorten je wilt blokkeren. Zo kun je niet alleen banners blokkeren, maar bijvoorbeeld ook cookie-waarschuwingen. Ook algemene pushberichten kun je onderdrukken. Je hoeft niet per se alle advertenties te blokkeren, maar kunt ook ‘acceptabele advertenties’ toestaan. Dat is handig om nuttige websites alsnog te ondersteunen in het genereren van hun noodzakelijke advertentie-inkomsten. Websites die altijd advertenties mogen tonen, kun je toevoegen aan een whitelist. 

Verder vinden we een uitgebreide sectie met geavanceerde opties, waarin je onder meer kunt aangeven van welke filterlijsten je gebruik wilt maken. Om de werking van de filters te verbeteren, kun je aanvullende talen installeren. Behalve in de vorm van een extensie, kun je ook de Adblock Browser gebruiken. Deze browser is gebaseerd op Chromium en is bedoeld voor Android.


Product: Adblock Plus, adblockplus.orgPCA sterren 4 5 322

4 en half sterren

Prijs: gratis
Systeemeisen: Windows 10, Windows 11
Taal: Engels