Heb je een nieuwe computer en besluit je afscheid te nemen van de huidige? Zorg er dan in elk geval voor dat de bestaande gegevens veilig worden verwijderd, vooral als je de computer verkoopt, overdraagt of afdankt.

Door: Dennis Gandasoebrata


diskwipe 

Kies je ervoor om de schijf ‘slechts’ te formatteren, dan zijn de bestanden in theorie nog altijd relatief eenvoudig toegankelijk voor kwaadwillenden. In plaats hiervan is het verstandig om een programma zoals Disk Wipe te gebruiken om de schijfinhoud ‘echt’ onleesbaar te maken. Disk Wipe zorgt ervoor dat de bestaande inhoud van de schijf wordt overschreven door nieuwe data. Hiermee verdwijnen de oorspronkelijke gegevens. 

Disk Wipe overschrijft de data met een willekeurige dataset en gebruikt hiervoor een algoritme (in tegenstelling tot het simpelweg overschrijven van een schijf met vaste gegevens). 

Je kunt het programma gebruiken om verschillende media te wissen. Zo is er ondersteuning voor usb-sticks en geheugenkaarten, als er maar gebruik wordt gemaakt van een NTFS-, FAT- of FAT32-schijfindeling. Het programma zelf is portable en hoeft dus niet te worden geïnstalleerd. Je mag Disk Wipe gratis gebruiken.

Het programma werkt alleen op partities. Heb je een schijf met meerdere partities, dan dien je elke partitie afzonderlijk op te schonen. De makers zelf raden in zo’n geval aan om de bestaande partities samen te voegen, zodat je de handeling maar één keer hoeft uit te voeren.

 

Product: Disk Wipe, diskwipe.org

3 en half sterren

Prijs: gratis
Systeemeisen: Windows 10, Windows 11
Taal: Engels