Bij het regelmatig back-uppen van het systeem en kostbare bestanden hoort uiteraard ook de e-mail. Hoe je de back-up maakt, is in de praktijk sterk afhankelijk van de e-mailservice die je gebruikt.

Door: Dennis Gandasoebrata


mailstorehome 2

Bij POP3- en IMAP-accounts kun je gebruikmaken van MailStore Home. Dit programma mag je kosteloos gebruiken binnen een privé-omgeving en stelt je in staat om back-ups te maken van e-mail uit clients zoals Outlook (Express) en Thunderbird, maar ook van e-mail uit online accounts, zoals Gmail. Ook lokale, vertrouwde indelingen zoals PST- en EML-archieven worden ondersteund. 

De makers hebben vooral veel aandacht besteed aan het zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken van het proces, hoewel dat in de praktijk vaak handmatig wordt gedaan door meer gevorderde gebruikers. Toch kan het programma ook voor die doelgroep van pas komen. Via het hoofdvenster kun je bijvoorbeeld eenvoudig gearchiveerde e-mails doorzoeken en gedeelten van de e-mail of volledige archiefbestanden exporteren. Links in het venster vind je de hoofdcategorieën: via deze sectie kun je recente e-mail doorzoeken en e-mails terugzetten in geval van problemen.

De makers brengen bovendien een portable versie van de software uit. Die hoef je niet te installeren, maar kun je direct uitvoeren. Handig voor situaties waarin je een kennis uit de brand helpt en op een gastcomputer helpt bij het maken van back-ups.


PCA sterren 5 322

Product: MailStore Home, mailstore.com

5 sterren


Systeemeisen: Windows 

Pluspunten:
* brede ondersteuning e-mail en archiefformaten
* terugzetten van back-ups via wizard
* ook beschikbaar in portable variant
* uitgebreide Help-sectie
Minpunten:  -