Niet tevreden met de ingebouwde Verkenner? Er bestaan verschillende alternatieven, die uitstekend kunnen draaien naast de officiële Windows-bestandsmanager.

Door: Dennis Gandasoebrata


qdir 2

Vooral vanwege de trage prestaties van de Verkenner in Windows 11 (onder meer op onze eigen testsystemen en ondanks een update nog altijd niet verholpen door Microsoft), is het tijd om eens verder te kijken. Kenmerkend aan Q-Dir is de indeling in vier vlakken. In elk vlak kun je een eigen bestandslocatie openen, waardoor je snel overzicht hebt over de verschillende locaties en onderling bestanden kunt verplaatsen. Dit blijkt verrassend efficiënt te werken: het bespaart je het openen en naast elkaar zetten van meerdere Verkenner-vensters om hetzelfde te bereiken.

Het programma is uiterst compact: zo’n 1 MB en valt in de praktijk vooral op door de snelheid ten opzichte van de standaard Verkenner. Een potentieel nadeel - het telkens opnieuw moeten openen van veel gebruikte locaties - heeft de maker ondervangen door mapcombinaties te kunnen bewaren als favoriet. Je opent hiermee in één keer een eerder gedefinieerde set met vier locaties.
Je mag Q-Dir kosteloos gebruiken.

Product: Q-Dir, softwareok.com

4 sterren


Systeemeisen: Windows 

Pautomatisch labelen
* meerdere bestandslocaties in één weergave
* mapcombinaties bewaren als favoriet
* compacte ‘footprint’ van 1 MB
Minpunten: -