De nieuwe staande AVM FRITZ!Box 4060 is een pure router en heeft dus geen modem.

 Aad Munsterman en Rob Coenraads


FB4060
Je sluit de 2,5 Gbps-poort via een RJ45-ethernetkabel aan op een andere router waarvan je het kabel- of ADSL-modem gebruikt of op een glasvezelmodem. Het is een high-end Wi-Fi 6/AX6000-router met totaal 6000Mbps bandbreedte, verdeeld over de 2.4GHz band met totaal 1200Mbps en twee kanalen op de 5GHz band met elke 2400Mbps. De router beschikt ook over een ingebouwde 1Gbps-switch met drie poorten en een USB 3.0-aansluiting voor koppeling van externe opslag zoals usb-stick, ssd of printer. De koppeling met analoge telefonie is niet meer aanwezig. Voor de WAN-koppeling zijn vele provider-profielen aanwezig.

Het besturingssysteem FRITZ!OS is, in basis, gelijk bij alle AVM-routers en is in dit geval versie 7.29. Het OS is rijk uit gerust met onder andere een DECT-telefooncentrale voor zes toestellen, VPN- en NAS/ multimedia-diensten en SMART Home op basis van DECT ULE. Bekend zijn ook de uitgebreide gebruikersinterface en beheerdiensten met logbestanden en de apps voor op je telefoon/tablet om de router te kunnen bedienen (MyFRITZ!), te bellen (Fon), de draadloze prestaties te meten en de optimale positie van optionele FRITZ!-repeaters te bepalen. 

Met een Samsung Galaxy S10+ en Wi-Fi 6 met de WLAN-app snelheden gemeten tot zo’n 600 Mbps. De netto getransporteerde data komen daarbij uit op circa 450 Mbps op korte afstand van de router tot ca. 30 Mbps in een uithoek op zolder, zonder hulpmiddelen en na twee betonlagen. 

Een moderne router met goed bereik.


Product
: AVM FRITZ!Box 4060 Router

4 en half sterren

 

Prijs: € 259,-sterren 4.5

Pluspunten
* Wi-Fi 6
* drie aparte banden met 6000 Mbps
* functioneel rijk
* goed bereik

Minpunten: 
* geen modem
* geen analoge telefonie meer