Lees hier de bevindingen van vier lezers die de Foscam VD1 mochten testen

testpanel

 
Sascha de Bok     Tevreden gebruiker

 

Sascha 1a
De VD1 heeft interessante specificaties en praktische features: scherp hd-camerabeeld (4MP met f2.0) overdag en zodra het duister wordt, voldoende contrastrijk infraroodbeeld. Beeld opnemen kan met een micro-sd-kaart of een Nas zoals Synology Surveillance, dan hoef je geen Foscamcloud-abonnement te nemen. De bel is aan te sluiten op de bestaande gong met een Powerkit en integratie via Google Assistent is mogelijk.

De uitgebreide (en niet heel intuïtieve) app stuurt je stapsgewijs door de verplichte accountregistratie en installatie. Daarna werd een firmware-upgrade uitgevoerd die minutenlang duurde, waardoor ik twijfelde of het wel goed ging. Neem hier dus de tijd voor en let erop dat de VD1 voeding krijgt via de usb-c-ingang en via wifi of bekabeld gekoppeld is aan je thuisnetwerk. 

De meldingen via de app zijn accuraat in te stellen, net als het detectiegebied. Ook zijn de beelden hier terug te zien. 

Bij de montage met de meegeleverde schroeven braken de schroefkoppen. De kwaliteit hiervan is dus niet top. De keuze van de brackets echter wel: er zijn wigvormige platen meegeleverd om de VD1 in een hoek te monteren of een verdikte plaat, zodat de (usb-)snoeren onzichtbaar weggewerkt kunnen worden. 

De beeld- en geluidskwaliteit van de VD1 en de makkelijke installatie maken van mij een tevreden gebruiker. Het geeft een veilig gevoel een soort beveiligingscamera te hebben. Dat je nu te maken hebt met opgeslagen beelden, maakt je wel bewust van de privacyaspecten.

4 sterren

plus:   beeld en geluid
installatie
opslagmogelijkheid op sd-kaart
min: gebruikersinfo app,  
kwaliteit meegeleverde schroeven, 
volledige features (gezichtsherkenning) alleen bij Foscam cloud-abonnement


testpanel


Klaas Zwartbol      
Voldoet ruimschoots 

 

20211013 164533 1

Vooraf heb ik de Nederlandse snelle installatiehandleiding op internet doorgenomen. Met de daar afgebeelde QR-code kon ik de app downloaden en installeren. Ik heb de Foscam VMS-software op mijn Windows-computer geïnstalleerd en de YouTube-instructies bekeken. 
Gecontroleerd of de beltransformator in de meterkast voldoet aan de eisen en gekeken of de bestaande deurgong een mechanische of digitale versie is.
Ik was dus goed voorbereid.

Het bezorgde pakket bevatte naast de videodeurbel een Setup Guide, een boormal en verschillende montagebeugels voor verticale en horizontale plaatsing, een Powerkit om een bestaande deurbel aan te sluiten, verlengkabeltjes voor de voeding, lasdoppen en de benodigde schroeven. De 64GB micro-sd-kaart was reeds geplaatst. Een complete set dus. 

De beelden van de camera zijn duidelijk en de bewegingen worden bij gebruik van wifi helder en vloeiend weergegeven. Ook in het donker is goed te zien of er iemand voor de deur staat. De terugspreekfunctie is goed en de spraak komt duidelijk over. De bestaande mechanische deurgong werkt prima en geeft tweemaal een signaal, evenals de Foscam-deurbel zelf.

Kortom: de deurbel voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen met zijn diverse mogelijkheden en goede werking.

4 sterren

plus:   bestaande deurgong kan blijven zitten
op bestaande deurbeltrafo geen accu’s  nodig
lokale dataopslag
terugkijken zonder abonnement
min: bij diefstal (alleen met grof geweld) zijn ook de data weg
ook bij lage detectiegevoeligheid nog veel meldingen

 


testpanel

 

Bert Wentink      Wisselspanning

 


Het mogen testen van deze voordeurbel met camera kwam mij goed uit: wij wonen sinds kort in een huis waarin je niet overal de gong kan horen. Met deze Foscam VD1 kun je je smartphone of tablet gebruiken om in contact te komen met de diegene die aanbelt. Voor ons was het wel essentieel dat de gong ook blijft werken, aangezien ik mijn smartphone in huis niet altijd bij mij draag. Wij hebben een mechanische gong en dat moet je de app ook ‘vertellen’. 

DSCN5362 2Na de montage werkte de VD1 meteen, de gewenste tweewegcommunicatie met de voordeur voldoet prima. Echter: onze gong zweeg. Wij hebben zo’n type waar vroeger vier 1,5volt-batterijen in zaten, maar die zijn vervangen door een 12volt-gelijkspanningsvoeding. Ook die zou moeten voldoen volgens de handleiding. De Powerkit in de doos om problemen met de gong op te lossen, hielp niet. Na contact met de helpdesk en even testen op de keukentafel bleek dat onze gong wel werkte nadat ik een 12v-wisselspanningsvoeding had aangesloten.

Mooi resultaat, nu zit de VD1 weer naast onze voordeur. 
Nog een suggestie: het zou mooi zijn als deze VD1 geïntegreerd kon worden in onze Fritz!box 7590-huiscentrale. Dan zijn ook de Dect-handsets verbonden met de voordeur.

4 sterren

plus:   installatie
goede verstaanbaarheid
min: ijzeren i.p.v. messing schroefjes in een natte omgeving

 


testpanel

 

Ad van de Ven      Mooie aanvulling

 

 

VD1 1aDe VD1 zit in een mooie verpakking, zelfs inclusief schroevendraaiertje. Alleen geen Nederlandse handleiding, dus ging ik voor mijn informatie naar foscam.nl/attachments. VD1 in het ‘zoekvenster’ getypt en daar verscheen de VD1 geheel met technische informatie en instructievideo’s. Videodeurbel toevoegen aan de app gekozen, de firmware-upgrade gedaan en de instructies gevolgd; het ging allemaal super gemakkelijk. 

Omdat ik een potentieel-vrij schakelcontact nodig had voor een externe belinstallatie met een andere spanning, heb ik dit opgelost door in plaats van een mechanische gong een relais te gebruiken (na contact met de Foscam-helpdesk). Daarna heb ik in de app via Instellingen, Geavanceerde instellingen en Ringtone het luidsprekervolume en de deurbeltoon ingesteld. Het instellen van Camera delen was even zoeken, maar na het aanmaken van een account werkte het prima. 

De beeldkwaliteit overdag is prima, ’s avonds was er wat reflectie van de straatlantaarn. Ik heb de IR-led uitgeschakeld, waarna de reflectie weg was en het beeld redelijk duidelijk is. De deurbel zou wel nog wat schuiner mogen kunnen als je dicht aan de straat woont. De bewegingsdetectie reageert snel, ondanks de ingestelde lage gevoeligheid en het kleine detectiegebied. 

Al met al is de VD1 als ‘mobiele’ uitbreiding op de vaste deurbel zeker gemakkelijk en is hij ook als beveiligingscamera een mooie aanvulling.

4 sterren

plus:   montage en installatie
instelmogelijkheden Foscam VSM-programma
beeldkwaliteit
min: geen volledige Nederlandse handleiding
aantal/tijdsduur van de beltoon is niet instelbaar
geen kleurkeuze van het afdekplaatje