Apple heeft een nieuwe generatie iPads uitgebracht, die opvallen vanwege hun sterke A13- en A15-processor. Vooral de iPad Mini is een krachtpatser met weinig minpunten.

Bert van Dijk

iPad keyboard 2

Naast de volledig vernieuwde iPad Mini heeft Naast de volledig vernieuwde iPad Mini heeft ook de basis-iPad enkele fijne updates gekregen. In vergelijking met de iPhones valt ook op dat Apple bij de iPads nog wel een op lader meelevert. De nieuwste basis-iPad is er alleen nog in de standaardkleuren zilver en spacegrijs met altijd zwarte schermranden, wat veel rustiger is voor je ogen. Van binnen is er gelukkig meer veranderd: voor dezelfde prijs krijg je nu 64 GB opslagruimte en een 20 procent snellere A13-processor. Volgens Apple is de goedkoopste iPad daarmee nu driemaal zo snel als de meest verkochte Chromebook en zesmaal sneller dan een Android-tablet! 
Apple verraste iedereen door de camera aan de voorkant net zo goed te maken als bij de iPad Pro. Die 12MP-camera aan de voorkant is zelfs beter dan de 8MP-camera aan de achterkant. In Face-Time en andere apps zoals Zoom en Filmic Pro die aangepast zijn voor de Middelpunt- of Center Stage-functie blijf je daardoor beter in beeld. Aan de andere kant ziet niemand dat jij gebruikmaakt van de goedkoopste iPad. Als je graag werkt met een toetsenbord, adviseren we je de aanschaf van het afneembare Logitech Combo Touch Keyboard met touchpad (zie afbeelding). 

iPad tweede scherm 2
De basis-iPad is ook interessant als tweede scherm voor macOS Monterey-gebruikers

PENCIL EN SIDECAR 
Met de vele nieuwe sneltoetsen breid je de basis-iPad zo uit tot een mobiele desktopvervanger die je vele uren kunt gebruiken. Met de iets goedkopere Apple Pencil 1 kun je de iPad ook goed  gebruiken voor digitaal tekenen en schilderen. In het veel gebruikte tekenprogramma Procreate kun je daarbij zelfs tot zestig lagen werken. Met SideCar kon je de iPad al gebruiken als een extra scherm naast je Mac en kon je de Apple Pencil gebruiken met je Mac-apps. Met Universal Control van macOS Monterey wordt deze goedkoopste iPad nog interessanter als een mobiel tweede scherm voor MacBook-gebruikers. Met die functie heb je geen extern toetsenbord meer nodig en kun je via het toetsenbord en de trackpad van je MacBook ook gebruikmaken van meer dan een miljoen iPad-apps en bestanden gemakkelijk slepen tussen je iPad en je Mac. 
Met deze nieuwe functies en omdat de iPad Mini 100 euro duurder is geworden, zal de basis-iPad nog wel even de meest verkochte iPad blijven. Heb je niet genoeg aan 64 GB, dan is het jammer dat Apple je voor € 170,- alleen een versie met 256 GB aanbiedt. Voor die versie betaal je dan net zoveel als voor de veel betere iPad Mini. 

BIJNA EEN IPAD MINI PRO 
Aan de buitenkant is de iPad Mini een kleine uitvoering van de iPad Air met rechte randen en Touch ID op de aan/uit-knop. Van binnen heeft de iPad Mini enkele eigenschappen met een Pro-karakter.
Zo heeft de Mini de nieuwe A15-processor met vijf grafische cores die ook in de iPhone 13 Pro-modellen aanwezig is. Die processor is waarschijnlijk bewust wat lager geklokt om het stroomverbruik te beperken en de prestaties niet te veel boven de iPad Air uit te laten stijgen. Ten opzichte van de vorige iPad Mini is de Mini 40 procent sneller geworden en grafisch is er zelfs 80 procent snelheidswinst. De makers van de fotobewerkings-app Pixelmator hebben bijvoorbeeld ontdekt dat de iPad Mini een foto sneller kan opschalen dan een iMac Pro. Naast de iPad Pro is de iPad Mini de enige iPad met een 5G-mogelijkheid. 

     iPas hoesje 2
        Het Smart Folio-hoesje van Apple is lekker        
      dun maar beschermt de zijkanten niet        

De achterkant van de iPad Mini is magnetisch en houdt daardoor Apple’s Smart Folio-hoes stevig vast. Met deze randloze hoes (à € 65,-) wordt je iPad nauwelijks dikker. Bij het fotograferen werkt dit hoesje erg prettig, omdat je één flap magnetisch om kunt klappen. Een minpunt is dat de randen iets uitsteken en daardoor kunnen gaan irriteren. Als de dikte je niet veel uitmaakt, kun je beter eerst een goedkoper hoesje uitproberen.  

CAMERA’S 
De iPad Mini heeft ook een grote sprong gemaakt in camerakwaliteit. De 1,2MP-camera aan de voorkant is nu opgevolgd door een 12MP-camera aan de voorkant met de Center Stage-functie die overeenkomt met de iPad Pro. Met ook een 12MP-camera aan de achterkant komt de fotokwaliteit in de buurt van de iPhone Xs. Met de krachtige beeldverwerking in de A15-processor kun je op de nieuwe iPad Mini met smart HDR 3 meer details zien in de lichte en donkere delen van een foto. HDR 4 op de iPhone 13 voegt daar alleen nog aan toe dat je daarmee meerdere gezichten in een groepsfoto apart kunt behandelen, zodat de huidskleur er altijd natuurlijk uit blijft zien. 
Het flitslicht is handig om iets op te zoeken en om bij weinig licht documenten goed in te scannen. Met de vorige iPad Mini was filmen mogelijk tot 1080p met 30 beelden per seconden. Met de nieuwe iPad Mini kun je in 4K filmen tot 60 beelden per seconde, bewerken en publiceren. Voor een meerprijs van € 170,- kun je ook gebruikmaken van 5G. Ook dit is een voordeel boven de duurdere iPad Air 4 die het moet doen met 4G LTE. Net als de iPad Air heeft de iPad Mini een usb-c-aansluiting die ruim tienmaal zo snel is als de Lightning-poort in alle iPhones en de basis-iPad! Ik had die snelle aansluiting eigenlijk ook al verwacht bij de iPhone 13 Pro-modellen, nu je daar straks tot 6 GB/s mee kunt filmen in het professionele ProRes-formaat.

3 iPads 2

                       

                        iPad Mini 2021    iPad 2021          

            PCA sterren 4 5 321                        

 

+ razendsnelle processor 
+ handzaam nieuw ontwerp 
+ snelle usb-c-aansluiting 
+ goede camera’s 
+ 5G-optie 
- € 100 prijsverhoging 
- alleen upgrade naar 256 GB+ 64 GB opslagruimte 
+ uitstekende videoconferencing 
+ smart connector voor  toetsenbord 
+ hoofdtelefoon aansluiting 
+ goedkoopste iPad
- gedateerd ontwerp 
- trage Lightning-poort 
- alleen upgrade naar 256 GB 

  4 en half sterren 4 sterren

SCHERM EN MULTITASKING 
De iPad Mini heeft van alle iPads de meeste pixels per inch, waardoor de letters heel scherp zijn. In vergelijking met de nieuwste iPhones heb je ook geen last van een camera-uitsparing in het scherm. Een beetje vreemd is dat het aantal rijen wisselt als je de iPad rechtop houdt of liggend gebruikt. Bij het draaien van de apparaat verspringen sommige widgets en apps naar een andere rij. Dit is niet het geval bij de iPad Pro. Rechtopstaand zijn de apps in het dock aan de kleine kant. Hopelijk komt Apple nog een keer met een oplossing hiervoor. 
Door het wegvallen van de Touch ID-knop aan de voorkant kon Apple het scherm vergroten tot 8,3 inch en is de iPad Mini 8 mm korter. De beeldverhouding is gewijzigd van 4:3 naar 3:2. Bij apps die hiervoor nog niet zijn aangepast, zie je soms nog een smalle balk aan de zijkant. De smallere balken boven en onder een speelfilm zijn weer een voordeel van de nieuwe beeldverhouding. Microsoft en Samsung brengen voor meer dan 1500 euro telefoons uit die je uit kunt klappen en dan krijg je ongeveer de schermgrootte van deze iPad Mini. Het grote verschil is dat je voor de helft van dat bedrag een razendsnelle iPad met 5G kunt kopen met de meeste apps die speciaal voor de iPad zijn gemaakt. Met iPadOS 15 kun je via de drie puntjes boven elke app heel gemakkelijk met meerdere apps naast en boven elkaar werken. Met een veeg uit de rechterbenedenhoek of na het selecteren van een tekst of afbeelding maak je heel gemakkelijk een snelle notitie. 

iPad pencil 2
Op de iPad Mini kun je snel iets opschrijven met de Apple Pencil 1

SNEL NOTITIES MAKEN 
De iPad Mini is ideaal om op de bank of onderweg notities te maken. Door het kleine formaat past de iPad Mini in veel jas- en broekzakken. Alles werkt soepel en met de puntjes bovenaan elke app werk je goed met meerdere apps naast of boven elkaar. Zo kun je gemakkelijk notities maken terwijl je een video bekijkt, iets vergelijken of ergens op reageren. 
Erg handig is ook de nieuwe functie in iPadOS 15 waarmee je vanuit een selectie en met een veeg uit de rechterbenedenhoek snel iets kan noteren met de Apple Pencil 1 die je magnetisch vast kunt klikken aan de zijkant. De pencil laadt daar ook automatisch op. Apple heeft daarom de volumeknoppen verplaatst naar de bovenkant. Bijzonder is dat je in liggend formaat het geluid altijd harder zet met de bovenste knop. Voor dit handigheidje, dat alleen aanwezig is in de iPad Mini, benut Apple de ingebouwde gyroscoop. 
De Apple Pencil 1 is met € 135,- niet goedkoop en past qua grootte en dikte niet heel goed bij de iPad Mini. Voorspellingen dat Apple met een kleinere pencil zou komen, zijn nog niet uitgekomen. Andere merken bieden voor zo’n 100 euro minder ook goed werkende pencils aan die je nog wel zelf moet opladen. Ook missen ze de drukgevoeligheid, waardoor de originele Apple Pencils nog steeds het beste zijn voor digitaal tekenen. 


TIP: Iconen groter maken

Op het kleine scherm van de iPad Mini komen de widgets en de appiconen vrij klein over. De app-iconen kun je iets vergroter via Instellingen, dan Beginscherm en Dock en vervolgens Gebruik grote appsymbolen
Ook de tekstgrootte kun je snel voor veel apps aanpassen via de Aa-knop in het snelmenu, dat je oproept vanuit de rechterbovenhoek.

  

TYPEN OP DE IPAD MINI 
De iPad Mini heeft als enige iPad geen smart connector om een toetsenbord op aan te sluiten, zodat je alleen een bluetooth-toetsenbord kunt gebruiken. Voor mij is dat geen issue, omdat je van een toetsenbord dat vastzit aan je typen
iPad toch vaak meer last dan gemak hebt. Typen op de iPad Mini werkt het prettigst in de verticale stand. In liggend formaat neemt het toetsenbord op het scherm meer dan de helft van het scherm in. Door twee vingers op het toetsenbord naar elkaar toe te bewegen, kun je gelukkig het toetsenbord verkleinen tot het formaat dat op een iPhone gebruikelijk is. Dat mini-toetsenbord kun je verschuiven naar de gewenste plaats. Jammer is dat het zelfs nog iets kleiner is dan op de iPhone 13 Mini, waardoor je regel matig de verkeerde letter intypt. Dit is echt iets dat Apple zo snel mogelijk zou moeten verbeteren. 

VOOR WIE AANTREKKELIJK? 
De iPad Mini zit qua grootte mooi in tussen de iPhones en de andere iPads. De iPad Mini 2021 is ideaal als je houdt van een krachtige iPad die je goed met één hand kunt vasthouden. Het is een fijne iPad voor lezen, film kijken of gamen. De twee stereo-speakers geven een verrassend krachtig geluid. Het geluid klonk zelfs iets voller en ruimtelijker dan bij de duurdere iPhone 13. Door het kleinere scherm is de iPad Mini minder geschikt voor een app als Affinity Photo met veel kleine menukeuzes. Ook twee apps naast elkaar zijn wel eens aan de kleine kant. Het werkt dan prettiger om de iPad rechtop te houden en te werken met zwevende apps die je naar een zijkant weg kunt vegen.  

 

Bert van Dijk is vrijwilliger van HCC!apple.