CCleaner gaat al heel wat jaren mee, maar is in Windows 11 nog even goed bruikbaar.

Door: Dennis Gandasoebrata


ccleaner 2 

Je gebruikt het om de stofkam door je computer te halen. Je kunt onder meer standaardprogramma’s van Windows verwijderen en hiermee eventuele beperkingen van Windows zelf omzeilen. Bovendien kun je vanuit een centrale omgeving de subonderdelen van programma’s flink opschonen: bijvoorbeeld de internetgeschiedenis van Edge, zonder dat je hiervoor de browser hoeft te openen.

De voornaamste meerwaarde van CCleaner schuilt in de mogelijkheid om de computer schoon te houden vanuit één plek. Links in het programmavenster vind je de verschillende onderdelen. CCleaner maakt onderscheid tussen Windows enerzijds en programma’s anderzijds, zodat je snel kunt bepalen welke onderdelen je wilt opschonen. Naast het schoonmaakgedeelte is er ruimte gereserveerd voor Driver Updater om stuurprogramma’s bij te werken. Niet alle onderdelen zijn beschikbaar in de gratis versie. Heb je behoefte aan meer automatisering, waarbij het programma bijhoudt welke onderdelen moeten worden opgeschoond of juist moeten bijgewerkt naar een nieuwe versie, overweeg dan de aanschaf van de betaalde versie.

Let bij de gratis versie op dat je niet klakkeloos alle vensters direct na installatie wegklikt: zo biedt het programma aan om de Chrome-browser te installeren.


Product: CCleaner, https://www.ccleaner.com/nl-nl

4 sterren

Prijs: gratis (betaald ook beschikbaar) 
Systeemeisen: Windows 10, Windows 11
Taal: Engels, Nederlands