Dat uitgebreide software niet altijd iets hoeft te kosten, bevestigt het programma Shutter Encoder.

Dennis Gandasoebrata

shutterencoder

Dit programma is gemaakt om zowel beeld als geluid om te zetten naar andere formaten. Het valt vooral op door de grote hoeveelheid ondersteunde bestandsformaten. Shutter Encoder is opgebouwd uit een aantal logisch ingedeelde vlakken. Allereerst geef je aan welke bestanden je wilt omzetten. Je kunt meerdere bestanden aan de lijst toevoegen. Vervolgens geef je aan welke conversie moet plaatsvinden en of er eventuele nabewerking (bijvoorbeeld in de vorm van filters) moet worden toegepast. 

Voor meer gevorderde gebruikers biedt Shutter Encoder instellingen om de conversie op individuele basis aan te passen. Zo kun je de bitrate van audio en video met de hand aanpassen, maar bijvoorbeeld ook de bestandsgrootte een limiet geven en op basis daarvan de conversie uitvoeren. In een apart vak vinden we verdere geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om de hardware-acceleratie van de computer zelf in te schakelen en om de conversie volgens een vaststaand profiel af te ronden. 

Prettig is dat je het materiaal desgewenst ook kunt inkorten. Ook bij het converteren van afbeeldingen heb je mogelijkheid eenvoudige bewerking toe te passen, zoals het croppen van de afbeelding. Een mooie ‘verborgen’ optie is de mogelijkheid om videostreams (van streamingwebsites) als videobestand op de computer op te slaan. De maker heeft op de website bovendien een aantal voorkeursinstellingen geplaatst, waarmee je video snel converteert naar populaire diensten, zoals Instagram, YouTube en Vimeo.

 

Product: Shutter Encoder, shutterencoder.com

4 en half sterren PCA sterren 4 5 321

Pluspunten:
* conversie volgens profielen
* uitgebreide geavanceerde opties
* ingebouwde bewerkingsmogelijkheden
Minpunten: 
* beperkte preview-mogelijkheid