De MSI Esports Oculux NXG253R is een supersnelle gaming-monitor met een strak beeld.

Aad Munsterman

product 160888317890879251d2a21f77846bbfcf90b2785d 2E-sport is een snel opkomende markt waarin competities worden gespeeld met computerspellen. Het zijn spellen die in Multiplayer-modus worden gespeeld op een computer of spelcomputer. Denk aan spellen zoals FIFA met daarin de gehele voetbalcompetitie onder de naam E-divisie, maar dan als computergame, en F1 voor computerraces. Dit soort spellen vereisen krachtige en snelle systemen met dito randapparatuur. Beeldschermen zijn daar een belangrijk onderdeel van. 

Bij de Esports Oculux NXG253R Gaming Monitor heeft MSI gekozen voor een snel 24,5inch mat IPS-scherm met een pixelschrijftijd van 1 ms (GtG). De resolutie is full-hd met 1920x1080 pixels waarmee een supersnelle beeldververssnelheid tot 350 Hz wordt gerealiseerd. IPS-technologie staat bekend om de correcte en rijke kleurweergave. Met deze monitor wordt, met 84.09% DCI-P3 en 109.63% sRGB, een prima kleurenbereik gerealiseerd. De brede kijkhoek is de bekende 178° en de maximale helderheid is een mooie 400 nits. Het contrast is 1000:1 en dat is standaard voor een IPS-scherm. 

Ingebouwd is de NVIDIA G-sync-technologie waarbij, in combinatie met een compatibele grafische kaart, dynamische synchronisatie kan worden bereikt met de grafische controller voor het elimineren van het trekken van het beeld. Deze 360Hz-monitor heeft een bijzonderheid en dat is de mogelijkheid om hem te gebruiken met de NVIDA Reflex Latency Analyzer. Hierbij worden vertragingstijden (latency) gemeten en kunnen die vervolgens geoptimaliseerd worden voor een nog betere spelervaring met geselecteerde games. Als een compatibele muis aanwezig is, kan die zelfs in de meting meegenomen worden. Voor meer informatie, zoek op internet naar “NVIDIA Reflex Latency Analyzer”. 

e sports 3bDe monitor ziet er strak uit met een frame met smalle randen en een vierkante stevige voet. Alle ergonomische instellingen zijn aanwezig, zoals in hoogte verstellen, draaien en kantelen en de pivot-functie voor het horizontaal draaien van het scherm. Voor wandmontage en dergelijke is een VESA-koppeling aanwezig. 

Aansluiten van de monitor op het systeem kan via 2x HDMI 2.0b tot 240 Hz en 1x DisplayPort 1.4 tot 350 Hz. Een hdmi- en DisplayPort-kabel worden meegeleverd. We missen wel een usb-c-aansluiting voor koppeling met high-end laptops. Er is een USB3.2-Gen1 (5Gbps)-hub ingebouwd met één ingang en links drie uitgangen. Een 3,5mmjack is beschikbaar voor geluid. De instellingen van de monitor, inclusief veel gaming-gerelateerde instellingen, worden bediend met een enkele joy-stick rechts achterop. Wonderwel werkt dit eenvoudig en snel. 

Samengevat een supersnel scherm, ontwikkeld voor high-end e-sports gaming met optimale functionaliteit in combinatie met een NVIDIA-grafische controller. Daarnaast is hij ook prima bruikbaar voor standaard computerwerk. Als je het spel verliest, ben je toch nog winnaar met dit scherm..


MSI Esports Oculux NXG253R Gaming Monitor
PCA sterren 4 5 320

4 en half sterren 

Prijs: € 799,-,

Pluspunten:

* supersnel scherm en ververstijden
* breed kleurenbereik
Minpunten: 
* geen usb-c-koppeling
* geen AMD Freesync