Dat niet alle software complex hoeft te zijn, bewijst LosslessCut. Je gebruikt dit programma voor het bewerken van video.

Dennis Gandasoebrata


losslesscutJe gebruikt LosslessCut voor het bewerken van video: zo kun je kortere versies van de video maken, bijvoorbeeld als je overbodige onderdelen wilt knippen of commercials uit tv-opnamen wilt halen. Prettig is dat je het programma niet hoeft te installeren. Op de website van de makers vind je een ZIP-bestand met bestanden die je zonder installatie kunt uitvoeren. 

Sleep het gewenste videobestand naar het hoofdvenster van LosslessCut. Via de werkbalk onderin kun je het in- en uitpunt van je video aangeven. In plaats hiervan kun je ook de toetsen I en O gebruiken. De software maakt onderscheid tussen een eenvoudige en geavanceerde weergave. Kies voor de geavanceerde weergave voor toegang tot aanvullende opties. Zo zie je in die weergave een gedetailleerde tijdcode en kun je het zoomniveau bepalen. Naast het opknippen van video’s kun je LosslessCut gebruiken om schermafbeeldingen van het videomateriaal te maken. Via het instellingenvenster kun je bovendien de fijnmazigheid van de controls aanpassen, zodat je nog preciezer stukken video kunt knippen. Handig is de mogelijkheid om de uitwerking van de ‘om te draaien’, waardoor je juist video toevoegt of weghaalt. Wil je meerdere bestanden tegelijk aanpassen, dan kun je de batch-functionaliteit gebruiken. Hiermee kun je in één keer meerdere bestanden naar een ander formaat omzetten.

De makers zouden er goed aan doen om iets meer tekst en uitleg te geven bij de verschillende opties.


Product: LosslessCut, mifi.no

3 en half sterren 

Pluspunten:
* eenvoudige opzet
* batch-conversie
* eenvoudig en geavanceerde weergaven
Minpunten: 
* summiere toelichting