Uitgekeken op de standaard Verkenner (voorheen bekend als Windows Verkenner)? Er bestaat een groep gebruikers die liever gebruikmaakt van alternatieve bestandsbeheerders, zoals Total Commander. Een ander Verkenner-alternatief is XYplorer.

Dennis Gandasoebrata


Het programma, waarvan een 30-daagse probeerversie beschikbaar is, biedt meer opties dan de ingebouwde Verkenner en is voor verschillende Windows-versies beschikbaar (waaronder Windows 7 en Windows 10). XYplorer maakt gebruik van meerdere tabbladen. Zo kun je elke map openen in een afzonderlijke tab en toch blijven werken vanuit één venster.
xyplorer 2De tabbladen openen niet alleen elk voor een eigen map, maar ook voor zoekacties. De aanpak zorgt voor een compleet overzicht, maar komt daarmee wel iets complexer over dan de gestroomlijnde Verkenner. Dit kun je verbeteren door tabs te groeperen en deze selectie op te slaan, zodat je die op een later moment altijd opnieuw kunt opvragen. 

De omgeving biedt een donkere modus en heeft ook een touchscreen-modus, waarbij de schermelementen worden vergroot. Voor de meer gevorderde gebruiker is er ondersteuning voor scripting, waarbij je veelgebruikte taken kunt automatiseren. Denk hierbij aan het in één keer hernoemen van een set bestanden of het automatisch verplaatsen van bestanden naar een andere locatie. Ook vinden we een volwassen hoeveelheid filtermogelijkheden (‘visuele filters’), waarmee je het bestandsbeheer verder naar je hand kunt zetten. Je kunt bijvoorbeeld een filter maken dat alle bestanden toont met het tijdstip waarop zij het laatst zijn bewerkt.


Product: XYplorer, xyplorer.com

3 en half sterren 

Pluspunten
* meerdere tabs in één venster
* touchscreen-modus
* zelf filters maken
Minpunten: 
* volle gebruikersomgeving