Tussen de programma’s die informatie over de harde schijf bieden, valt CrystalDiskInfo op vanwege de uitgebreide functionaliteit.

Dennis Gandasoebrata


Het geeft je veel informatie over mechanische (traditionele) harde schijven, maar ook over SSD’s. CrystalDiskInfo maakt intensief gebruik van grafieken om de gegevens over de gezondheid en prestaties van de schijven te visualiseren. Op de website van de makers wordt in overzichten bijgehouden welke schijven en controllers worden ondersteund. 
crystaldiskinfo 2Dergelijke programma’s voor schijfanalyse zijn uiteraard pas echt nuttig als ze je ook op de hoogte stellen van afwijkingen, zodat je hierop kunt reageren. In de software kun je een notificatie instellen, zodat je een melding krijgt bij belangrijke gebeurtenissen. Die kan per e-mail worden gestuurd, maar ook als notificatie in het systeemvak van de Windowstaakbalk (rechts onder in het scherm) worden getoond.

Een totaaloverzicht van de activiteiten van de schijven kun je ook opvragen via het logboek. Via de pagina met algemene informatie vraag je de belangrijkste kenmerken van de schijf op, zoals actuele temperatuur, maar ook welke firmware wordt gebruikt en hoeveel uren de schijf in gebruik is. Je kunt de meeste gegevens naar het klembord kopiëren, om bijvoorbeeld te delen met de fabrikant of een helpdesk in geval van problemen.


Product: CrystalDiskInfo, crystalmark.info

3 en half sterren 

Pluspunten:
* uitgebreide analyse
* brede ondersteuning van schijven
Minpunten: 
* summiere Help-sectie