Benieuwd naar de specificaties van de videokaart? Met GPU-Z van TechPower maak je deze gegevens op een gedetailleerde manier inzichtelijk.

Dennis Gandasoebrata

gpu z


Het gaat hier om een compact programma, dat zo min mogelijk beslag op de systeembronnen wil leggen. Dat wordt al meteen duidelijk bij de ‘installatie’: je kunt kiezen om het programma te installeren, maar ook om GPU-Z in de standalone modus te gebruiken, waarbij je het direct zonder installatie kunt uitvoeren. De software is opgebouwd uit een viertal tabbladen. Op de eerste tab - Graphics Card - zie je een overzicht van de belangrijkste kenmerken, zoals de naam van de fabrikant, snelheden van de GPU en gegevens van het stuurprogramma. 

Op de tab Sensors zie je de belangrijkste prestatie-indicatoren van de videokaart, waaronder de temperatuur van de GPU en CPU, maar ook hoeveel geheugen momenteel in gebruik is. Je kunt deze statistieken ook opslaan in een logboekbestand. 
De tab Advanced geeft een meerkeuzemenu weer met verschillende categorieën, die elk toegang geven tot een deelgebied van de videokaart. Zo kun je hier onder meer controleren in hoeverre de videokaart ondersteuning biedt voor DirectX 12, een vereiste van Windows 11.
Op elke tab kun je een screenshot nemen van de data, bijvoorbeeld om te delen met anderen.

Het programma onderscheidt zich vooral door de uitgebreide informatie die je te zien krijgt in de tooltips. In de praktijk blijkt dit van grote waarde, omdat de kans groot is dat niet alle technische hoofdstukken direct voor zich spreken. Zo krijg je toch een goed beeld van de materie.


Product: TechPowerUp GPU-Z, techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z

4 en half sterren PCA sterren 4 5 320

Pluspunten:
* gedetailleerde informatie over videokaart
* hoeft niet te worden geïnstalleerd
* uitgebreide toelichting per sectie
Minpunten: -