Geen zin om meteen naar Windows 11 over te stappen, maar wel de behoefte om het nieuwe besturingssysteem aan de tand te voelen? Je kunt overwegen om Windows 11 in een virtuele machine te proberen.

Dennis Gandasoebrata

virtualbox 3

Je kunt de software dan uitproberen en naderhand alsnog beslissen om de nieuwe Windows-versie als hoofdbesturingssysteem te gebruiken. Voor de virtualisatie kun je de Oracle VM VirtualBox Manager gebruiken. Prettig is dat je een virtuele machine kunt aanmaken op basis van een wizard.

Op het moment van schrijven verschijnt Windows 11 nog niet in de lijst met standaardprofielen, maar gebruik je Windows 10 als uitgangspunt. Verder heb je een ISO-schijfbestand van Windows 11 nodig, dat je op de officiële downloadpagina’s van Microsoft kunt vinden bij de beschikbaarheid van Windows 11. Ben je toe aan de meer geavanceerde instellingen, zoals welke randapparatuur voor Windows in de virtuele machine beschikbaar moet zijn, dan kun je dit naderhand nog aanpassen via het eigenschappenvenster. 

Via de snapshot-functie kun je een momentopname van de installatie maken, waarnaar je in de toekomst relatief eenvoudig kunt terugkeren. Die functie is vooral handig als je functies wilt proberen zonder verdere gevolgen.

 

Oracle VM VirtualBox (virtualbox.org)

4 en half sterren 

Prijs: gratis
Systeemeisen: Windows 10, Windows 11
Taal: Nederlands, Engels