Het is verstandig om regelmatig de stofkam door je verzameling bestanden te halen voor een opgeruimde werkomgeving, zeker ook wanneer je overstapt naar een nieuwe Windows-omgeving.

Dennis Gandasoebrata

duplicatecleaner 2

In de loop van de tijd bouw je een flinke verzameling bestanden op. Het is verstandig om hier regelmatig de stofkam doorheen te halen voor een opgeruimde werkomgeving. Ook wanneer je de overstap naar Windows 11 maakt, doe je er goed aan te zorgen voor een gestructureerde werkomgeving. Heb je last van dubbele bestanden, bijvoorbeeld meerdere versies van dezelfde foto of meerdere locaties met dezelfde bestanden? Voor het ontdubbelen van bestanden kun je gebruikmaken van wat externe hulp in de vorm van Duplicate Cleaner. 

Het programma gaat op zoek naar dubbele bestanden en gebruikt daar enkele slimme opties voor. De software herkent bijvoorbeeld dubbele foto’s, die mogelijk zijn geroteerd of een lagere kwaliteit hebben. Ook muziek wordt op basis van de inhoud - en niet alleen de bestandsnaam - herkend. 

Ben je niet tevreden met de standaardzoekinstellingen, dan kun je eigen criteria opgeven, bijvoorbeeld door Duplicate Cleaner te laten zoeken naar bestanden met exact dezelfde bestandsomvang. Handig is de functie om bepaalde mappen uit te sluiten.

Je kunt de software gratis proberen, maar betaalt hierna ongeveer dertig euro voor de volledige functionaliteit zonder limiet op het aantal dagen dat je de software mag gebruiken.


Duplicate Cleaner  (digitalvolcano.co.uk/duplicatecleaner.html)

4 sterren 

Prijs: gratis
Systeemeisen: Windows 10, Windows 8
Taal: Engels