Start11 stelt de gebruiker in staat om het klassieke Startmenu uit Windows 7 terug te brengen in Windows 11.

Dennis Gandasoebrata

start11 2

Overgestapt naar Windows 11, maar kun je niet wennen aan het nieuwe Startmenu? De makers van Stardock zaten met hetzelfde probleem en ontwikkelden Start11. Het doel van het programma is simpel: de gebruiker in staat stellen om het klassieke Startmenu uit Windows 7 weer terug te brengen in Windows 11 (evenals in Windows 10). 

Allereerst kun je met het programma het Startmenu weer uiterst links in het scherm uitlijnen, zoals je gewend bent uit eerdere Windows-versies. Je kunt bovendien het uiterlijk aanpassen. Zo kun je het terugbrengen naar de staat ten tijde van Windows 7, maar ook de look and feel verder aanpassen. Start11 ondersteunt een donkere modus en laat je het uiterlijk van de menu’s aanpassen op basis van thema’s. Dezelfde flexibiliteit vinden we bij de Windowstaakbalk. Ook deze kun je voorzien van een eigen kleur en texture (skin), om de balk hiermee een eigen uitstraling te geven. De makers hebben de werking afgestemd op het instellingenvenster van Windows 11, zodat je relatief eenvoudig je weg kunt vinden in de omgeving. 

Een proefversie van de software is niet beschikbaar. Op het moment van schrijven hebben de makers een bètaversie uitgebracht, waarvoor je circa zes euro betaalt. De kwaliteit is in orde, maar als je zeker wilt zijn: probeer eerst de 30-daagse proefversie.


Stardock Start11  (stardock.com/products/start11)

4 sterren 

Prijs: € 6,-
Systeemeisen: Windows 10, Windows 11
Taal: Engels