Voor bestandsherstel heb je de keuze uit een flinke set aanbieders. De MiniTool Data Recovery Software is in verschillende varianten beschikbaar, waarbij wij de gratis variant bekijken.

Dennis Gandasoebrata


De software ondersteunt verschillende media, waaronder mechanische schijven (hdd’s), ssd’s en usb-sticks. Ook geheugenkaarten worden ondersteund. 

minitool datarecovery 2

In geval van gegevensverlies of -beschadiging is het zaak zo min mogelijk bewerkingen met de schijf uit te voeren. Elke schrijfactie kan de data verder beschadigen of nog lastiger toegankelijk maken. De makers van Data Recovery Software melden dat de software zo’n 70 verschillende bestandstypen ondersteunt. Denk aan populaire formaten zoals docx en jpg, maar ook aan verzamelbestanden (zoals een pst-bestand van Outlook of een gecomprimeerd RAR-bestand). Voordat bestanden daadwerkelijk worden teruggeplaatst, toont MiniTool een voorbeeld van het document. Handig: zo word je niet verplicht om alle bestanden terug te zetten.

De gratis versie haalt maximaal 1 GB aan verloren data terug en biedt niet de mogelijkheid om herstel te doen buiten Windows om. Voor meer functies maak je gebruik van de betaalde varianten met een maandelijks of jaarlijks abonnement. Voor dergelijke software gaat onze voorkeur echter uit naar eenmalige afkoop, dus zonder terugkerende kosten. Gelukkig is er een ‘Lifetime’-licentie, waarvoor je eenmalig afrekent.


Product: MiniTool Data Recovery Software Free, www.minitool.com

4 sterren 

Pluspunten:
* voorbeeldweergave voorafgaand aan herstel
* ondersteuning meerdere media
Minpunten:
* gratis editie gelimiteerd tot 1 GB dataherstel
* gratis editie geen herstel buiten Windows om