Mogelijk ken je het nog uit het verleden: de Active Desktop van Windows. Het bureaublad voorzag je hiermee van dynamische inhoud, zoals de weersvoorspelling en het laatste nieuws.

Dennis Gandasoebrata


De makers van Rainmeter bieden vergelijkbare functionaliteit anno 2021. Met het programma voorzie je Windows 10 van dynamische skins, waarmee je praktische zaken in beeld brengt. Denk aan geheugengebruik, weersvoorspellingen en de accustatus. 

rainmeter 2

Je kunt gebruikmaken van vaste skins, maar ook zelf skins samenstellen. Ten opzichte van de eerdergenoemde Active Desktop uit lang vervlogen tijden biedt Rainmeter functionelere skins. Zo zijn er uitbreidingen om geluiden op te nemen, snelkoppelingen te maken naar favoriete apps en de mediaspeler mee te bedienen. De grote hoeveelheid functies vormt ook meteen een verbeterpunt van het programma: voorafgaand aan ‘installatie’ van een skin is niet altijd duidelijk welke functies deze in huis heeft. De makers zouden er goed aan doen om een bibliotheekfunctie met informatie per skin aan te bieden.

Erg prettig is de community: hier kun je skins met elkaar uitwisselen.


Product: Rainmeter, www.rainmeter.net

4 sterren 

Prijs: gratis
Pluspunten:
* skins tot in detail aanpasbaar
* community voor het delen van skins
* eigen skin samenstellen
Minpunten:
* kenmerken skin niet altijd duidelijk