PTGui richt zich op het maken van panoramafoto’s: je voedt de software met meerdere foto’s en het algoritme controleert waar de foto’s elkaar overlappen en plakt ze daarmee aan elkaar.

Dennis Gandasoebrata

 

De makers hebben zich daarbij vooral gericht op de snelheid: hoewel we dit niet zelf hebben getest, geven zij aan een panoramafoto van 1 Gigapixel onder een halve minuut te kunnen verwerken met behulp van consumentenhardware. 

ptgui 2

De software kan meer dan alleen een horizontale panorama maken (iets wat met een gemiddelde telefoon ook al lang mogelijk is). Zo worden er meerdere projecties ondersteund, zoals de welbekende stereografische weergave (ook wel Little Planet genoemd): het beeld wordt hiermee getoond als een wereldbol waarin één onderwerp extra is uitgelicht. Prettig is de flinke hoeveelheid handleidingen, waarin de verschillende functies van de software worden toegelicht. Met eventuele vragen kun je ook terecht op het gebruikersforum, waar ook de makers van de software aanwezig zijn.

Je mag de software gratis gebruiken, maar de foto’s worden in dat geval voorzien van een watermerk. Voor de betaalde versie betaal je € 125,-. De licentiekosten maken dat dit programma voornamelijk is bedoeld voor wie regelmatig aan de slag gaat met panorama’s.

PCA sterren 4 5 318

 

Product: PTGui, ptgui.com

4 en half sterren 

Prijs: gratis, voor volledige functionaliteit: € 125,-
Pluspunten:
* meerdere perspectieven
* uitgebreide ondersteuning
* actieve com
Minpunten:
* beste resultaat alleen na handmatige configuratie