Als je vaak met audio- en videobestanden werkt, is het handig om daarover aanvullende informatie te zien zoals meta-informatie. Dan kan met het handige programma MediaInfo.

Dennis Gandasoebrata

Wie aan de slag gaat met audio- en videobestanden, weet dat het handig is om daarover aanvullende informatie te zien. Bijvoorbeeld meta-informatie, waarin informatie zoals titel, auteur en regisseur wordt vastgelegd. Ook meer technische details, zoals audio- en videocodecs, de bitrate en aspectratio kunnen van belang zijn, bijvoorbeeld bij videobewerking. MediaInfo maakt deze informatie inzichtelijk. 

mediainfo 2

MediaInfo is open-source en mag gratis worden gebruikt. Het programma is opgebouwd uit verschillende tabbladen die elk inzoomen op een specifiek aspect van het bestand, bijvoorbeeld de codecs of streams. Je kunt deze informatie ook op verschillende manieren verder gebruiken, bijvoorbeeld door deze te exporteren naar een tekstbestand. De software valt vooral op door de relatief grote hoeveelheid ondersteunde bestanden en containers, denk hierbij aan formaten als MKV, AVI, WMV en codecs zoals H.264 en H2.265. Ook worden flink wat audiobestanden ondersteund, zoals mp3, WAV en AAC. Het kost wel de nodige tijd om de software volledig te doorgronden: de verklaringen zijn beperkt. Wil je de inhoudelijke werking van de software proberen, dan kun je ook de online editie (mediaarea.net/MediaInfoOnline) gebruiken. Hierbij gebruik je MediaInfo in de browser en hoef je bovendien geen programma’s te installeren.

Product: MediaInfo, (mediaarea.net/nl/MediaInfo)

4 sterren 

Prijs: gratis
Pluspunten:
* brede ondersteuning bestandsformaten
* uitgebreide exportmogelijkheden
* informatie opgedeeld in secties
Minpunten:
* beperkte Help