Heb je ook genoten van alle sportieve prestaties tijdens de Olympische Spelen en Tour de France? En wil je blijven genieten, maar ook van een (grote) tv met helder en scherp beeld. In dit artikele worden de verschillende tv-technieken (LED, OLED of QLED) en aanvullende functies besproken en lees je de reviews van tv's die wij aanbevelen.

de testMaikel Dijkhuizen en Rob Coenraads


Elektronicawinkels en televisiefabrikanten grijpen mondiale sportevenementen meestal aan om hun voorraad aan de man te brengen. Dat resulteert doorgaans in talloze aanbiedingen en cashback-acties. Kortom, een goede kans om een prijsvriendelijke beeldbuis te bemachtigen. Koop niet lukraak een nieuw exemplaar, want de verschillen in schermtechniek en functionaliteit zijn groot. Ga je bijvoorbeeld voor een goedkope en duurzame LED-televisie of betaal je graag meer geld voor een flinterdun OLED-toestel? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

1 Schermtechnieken 2
Op deze LG OLED55C6V staan er links- en rechtsboven ingebrande logo’s permanent in beeld

LED: BETAALBAAR TV-KIJKEN 
Bij een LED-televisie bevinden zich diverse witte LED-lampen in de behuizing. Die verlichten het LCD-scherm vanachter, waarbij het licht binnen iedere pixel een polarisatiefilter en kleurfilter passeert. Hierdoor neemt elke afzonderlijke pixel de juiste kleur aan. Een belangrijke wetenschap is dat de pixels zelf niet als lichtbron fungeren. Aangezien alleen een aantal witte LED-lampen vereist is om kleurrijke beelden te realiseren, zijn televisies met deze schermtechniek relatief goedkoop. Een LED-televisie van 55 inch vind je vanaf ongeveer zeshonderd euro. Zoek je een kleiner model van 32 inch, dan vind je voor minder dan driehonderd euro een geschikt exemplaar. 

VOOR- EN NADELEN LED 
Een belangrijk nadeel van LED-televisies is dat de zogeheten LED-backlightunit altijd is ingeschakeld. Dat heeft gevolgen voor het contrastniveau. Inktzwarte beelddetails zijn bijvoorbeeld niet haalbaar, want de pixels laten altijd een beetje licht door. Hierdoor zijn ‘zwarte’ beelden feitelijk donkergrijs. Nagenoeg alle LED-televisies beschikken tegenwoordig over een IPS-paneel. Deze term is een afkorting voor In Plane Switching en staat bekend om zijn uitstekende kijkhoeken. Op die manier profiteren ook kijkers aan de zijkanten van de televisie van een goede beeldkwaliteit. Verder ben je met een IPS-paneel verzekerd van een levendige kleurweergave. Een groot pluspunt is dat een LED-televisie over het algemeen lang meegaat. 

 

Pixels checken 


Heb je eenmaal een nieuwe televisie in bezit, dan is het
zinvol om het scherm meteen te controleren op defecte
pixels. Dat komt namelijk nogal eens voor. Je voert 
eenvoudig een controle uit. Start de YouTube-app
en zoek op ‘White screen’ om continu een wit beeld te
tonen. Een pixelfout is doorgaans te herkennen aan
een rood of zwart puntje. Belangrijk om te weten, is 
dat een pixelfout veelal niet onder de garantie valt. 
Consumenten kunnen pas bij een bepaald aantal 
beeldfouten bij de fabrikant garantie claimen. Voor 
online aankopen geldt er een wettelijke bedenktijd 
van twee weken. Binnen deze termijn kun je zonder
opgave van redenen het product retourneren, 
bijvoorbeeld in het geval van een enkele 
pixelfout.Gespecialiseerde winkels als PlatteTV.nl 
en Apollo.nl bieden daarnaast tegen extra
betaling pixelgarantiepakketten aan.    

2 Schermtechnieken 2                    Speur op een nieuwe televisie
                     altijd eerst naar defecte pixels 

OLED: DIEPZWARTE CONTRASTEN 
Steeds meer televisiefabrikanten voorzien hun duurste producten van een OLED-paneel, zoals Panasonic, Sony, Philips en LG. Deze schermtechniek won de afgelopen jaren sterk aan populariteit. Een belangrijke reden is dat elektronicamerken er steeds beter in slagen om betaalbare OLED-televisies te produceren. De minimale aanschafprijs ligt momenteel iets boven de duizend euro, terwijl geïnteresseerden zo’n vier jaar geleden al gauw het dubbele bedrag neertelden. OLED is een afkorting voor Organic Light Emitting Diode en werkt vergeleken met LED-televisies niet met achtergrondverlichting. Iedere pixel functioneert namelijk zelf als afzonderlijke lichtbron, waarbij de subpixels rood, groen en blauw zelfstandig kunnen oplichten zodra er een elektrische lading doorheen gaat. Via een kleurfilter en aanpasbare lichtintensiteit toont iedere pixel vervolgens de juiste kleur. Gunstig is dat elke pixel zichzelf volledig kan uitschakelen, waardoor er diepzwarte beelden haalbaar zijn. Achtergrondverlichting is niet aanwezig, waardoor het scherm van OLED-televisies meestal slechts enkele millimeters dik is. 

VOOR- EN NADELEN OLED 
Naast een groot contrastbereik staan OLED-panelen bekend om hun natuurgetrouwe kleurweergave. De detaillering blijft ook bij snel wisselende beelden intact, want dankzij de afzonderlijk aangestuurde pixels hebben objecten duidelijke randen. LED-televisies laten langs deze randen vaak een lichte waas zien. Een nadeel is dat OLED zich nog niet als duurzame schermtechniek heeft bewezen. Hoewel fabrikanten spreken van een laag inbrandrisico, komt dat in de praktijk toch regelmatig voor. Kijk je veel naar dezelfde zender, dan bestaat er een reële kans dat het logo van bijvoorbeeld NPO 1 of RTL 4 op den duur inbrandt. Daarnaast neemt de kleurintensiteit met de jaren iets af. Overigens zijn OLED-panelen nog volop in ontwikkeling. Fabrikanten brengen dan ook steeds duurzamere modellen op de markt. 

QLED: TV-TECHNIEK VAN SAMSUNG 
Van alle grote televisiemerken produceert alleen Samsung geen OLED-televisies. De Zuid-Koreaanse fabrikant ontwikkelde onder de naam QLED namelijk zijn eigen schermtechniek. Net als bij LED fungeren achtergrondlampen als lichtbron. Bij een QLED-televisie bevindt zich direct achter het LCD-scherm een folielaag met nanokristallen (quantum dots). Dat heeft een gunstig effect voor het kleurbereik, want een QLED-televisie kan zowel heldere als diepzwarte beelden weergeven. Het contrastbereik is nog niet zo groot als bij OLED-televisies, maar het komt zeker dicht in de buurt. Verder bestaat er bij QLED geen risico op inbranden en bevat deze schermtechniek gunstige eigenschappen voor een lange levensduur. Houd bij een QLED-televisie wel rekening met een forse aanschafprijs vanaf zo’n achthonderd euro voor een 55 inch-model. 

RESOLUTIE 
De resolutie van een televisie is een belangrijkefactor voor de beeldkwaliteit. Zoek je voor dewoonkamer een televisie van 55 inch of groter,dan verdient een 4K-televisie met 3840 × 2160pixels de voorkeur. Streamingdiensten als Netflix,Disney+ en Amazon Prime Video stellen inmiddelsflink wat films en series in deze resolutiebeschikbaar. Voor Netflix heb je dan overigenswel het duurste abonnement van € 13,99 permaand nodig. Voor een televisie van minder dan55 inch is de meerwaarde van 4K beperkt. Jemoet dan namelijk vlak voor het scherm zittenom het verschil in detaillering ten opzichte vaneen full hd-televisie met 1920 × 1080 pixels tezien. Kies voor de slaapkamer daarom gerustvoor een kleinere (en goedkopere) full hd-televisie.Verder zijn er van LG, Samsung enSony al volop 8K-televisies verkrijgbaar met eenhaarscherpe resolutie van 7680 × 4320 pixels.Houd wel rekening met een stevige aanschafprijs.Bovendien is er nog amper videomateriaal in 8K beschikbaar en bestaat er vanwege het forse aantal beeldpunten een grotere kans op pixelfouten.  Op deze LG OLED55C6V staan er links- en rechtsboven ingebrande logo’s permanent in beeld  

3 Schermtechnieken 2
Met een geschikte CI+-module heb je wellicht geen externe tv-ontvanger meer nodig

CONNECTIVITEIT 
Nagenoeg iedere televisie heeft een DVB-T2-, DVB-S2- en DVB-C-tuner aan boord, zodat het toestel met elk tv-signaal uit de voeten kan. Nuttig is de aanwezigheid van een CI+-ingang. Met behulp van een CI+-module van bijvoorbeeld Ziggo, Caiway of Canal Digitaal plaats je een smartcard van de televisieprovider rechtstreeks in de behuizing. Op die manier heb je geen externe tv-ontvanger meer nodig. Overigens biedt lang niet elke tv-provider deze mogelijkheid. Controleer vooraf altijd hoeveel audiovisuele apparaten je via HDMI wilt verbinden. Producenten van goedkope tv-toestellen bezuinigen nog weleens op het aantal aansluitingen, waardoor je in de toekomst wellicht HDMI-poorten te kort komt. Vind je al die bungelende snoertjes achter de televisie maar niets? Samsung levert bij duurdere QLED-televisies een zogeheten One Connect Box mee. Dit kastje plaats je in het televisiemeubel, waarna je er een receiver, soundbar, gameconsole en/ of een tv-ontvanger op aansluit. Vanaf de One Connect Box loopt er alleen een transparante kabel naar de televisie. Dat werkt vlekkeloos en je behoudt hierbij gewoon één afstandsbediening. 

4 Schermtechnieken 2
De One Connect Box van Samsung voorkomt dat je rondom de beeldbuis allerlei lelijke snoertjes ziet

SMARTPLATFORM 
Bijna alle nieuwe televisies zijn smart. Via een bekabelde netwerkaansluiting of wifi heeft het tv-toestel toegang tot internet. Samsung en LG hebben respectievelijk onder de naam Tizen en WebOS hun eigen besturingssysteem ontwikkeld. Sony en Philips doen hiervoor een beroep op Android TV. Tegenwoordig werken alle populaire apps probleemloos onder ieder genoemd smartplatform. Let bij aanschaf van een smart-tv van een kleiner televisiemerk als Medion, Toshiba of Dyon overigens wel even op: vaak zijn hierop alleen internationale apps als Netflix en YouTube beschikbaar, waardoor je geen toegang hebt tot Nederlandstalige toepassingen. 

DE TEST 
In april waren er (bijna) geen testmodellen van de nieuwste tv’s beschikbaar, dus die vind je niet in deze test, maar in de volgende PC-Active. Zeker qua prijs zit je bij de hier besproken 2020-modellen helemaal niet verkeerd: had de 55inch versie van de Samsung Q95T vorig jaar nog een adviesprijs van € 2499,-, nu kost ie nog ‘maar’ € 1299,-. Ben je dus op zoek naar een goed model waarvoor je niet te veel wilt betalen, dan zijn deze ‘oudere’ modellen dus zeker het overwegen waard. De geteste modellen zijn ook in andere schermgroottes beschikbaar.   Met een geschikte CI+-module heb je wellicht geen externe tv-ontvanger meer nodig

 LED-TV QLED-TV OLED-TV
-Samsung TU7020   Samsung Q70T 2   OLED805 RFT 2

Samsung TU7020 (2020)

Samsung Q70T (2020)

Philips 55OLED805 (2020)